Sunday, October 26, 2014

kosa kata

Assalamualaikum wbt...

Waalaikumussalam wbt...


well....the word that we choose sangat penting....
untuk elak salah faham...

aku ni ada masalah vocabulary...eh tu english kan....kalau malay masalah kosa kata...
tak padan dengan melayu boleh pulak ada masalah kosa kata...

always guna perkataan yang tak sesuai...and aku sorang je paham pebenda yang aku nak habaq...eh macam budak2 yang baru nak belajar bercakap plak....babbling alone...hikhik

kisahnya..

aku : esok awak tunggu je saya kat XX....sebab saya pun nak jogging kan...so awak boleh bagi kunci sekali...
dia : okey...

esoknya....
dia call...
tak jawab...

10minit kemudian...

dia : awat la tak jawab call...
aku : hehe....kat luar tadi...
dia : kat mana dah ?
aku : umah lagi...awak ?
dia : kat XX dah...
aku : eh cepatnya.....awak tunggu la sat na...saya nak naik basikal je ni...
dia : nape naik basikal lak? naik motor la...pastu joging kat taman ni...
aku : eh saya nak naik basikal....
dia : naik motor je lah....lepas tu boleh joging...dah penat boleh balik dengan motor...
aku : yelah....(tak puas hati)


bila jumpa dia aku marah2 merajuk.....sebab aku nak naik basikal dia paksa aku naik motor...
lepas tu dia gelak...
dia : kan awak cakap nak joging....joging je lah
aku : ye la...saya nak joging dengan basikal....
dia : mana de orang joging dengan basikal....kalau naik basikal orang panggil gohek (cyclng) basikal...
aku : (terdiam)


and we always gaduh mende kecik2 sebab aku ni lemah kosa kata...hahaha
dulu masa belajar my fren faham je apa yang aku nak habaq even aku tak cakap abis atau sebut perkataan suka hati aku..hihi...

4 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

hihi sbr jela..

imm said...

thanx datang blog kite..hihi

kite n hb pun camtu jugak kot..nak2 bile hb guna loghat kelantan yg kite xpernah dgr.padahal kite ni yg org kelantan hahah..pastu dok gaduh2 xpaham sesama sendiri..hohoh

nuyui a.k.a miss YUI said...

sggh selasa ya..

Yana Yani said...

jogging tu berlari dik
kalau dah pakai basikal, tu namanya cycling
betullah kawan kata tu =)

ni bukan sebab kosa kata, salah paham arahan je ni =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....