Thursday, December 11, 2014

aku, dropship dan supplier

Assalamualaikum wbt 
Waalaikumussalam wbt...

bila bawal satin mula mendapat tempat...mulalah gedix nak tambah tudung tudung lawa lain.....








ni antara tudung2 yang hottt di awal abad ini....

kalo satin tu memang fully aku buat sendiri dari cari kain sampai ke pos pada customer yer kawan2.....

yang hak atas ni...dropship.....
baru start last week

sale mencanak2....sampai supplier nak bagi handbag kat aku....
kira macam top sale gitu kaaaannnnnn 
ehem.....



pastu ada lah cerita yang tak best.....hihihi
nak gelak sat 
tak tau la nak sedih ke nak gembira....hihi


ada dalam 7 lai tudung aku minta supplier pos pada aku....
sebab nak bagi kawan2 by hand...

lepas tu.....hari selasa tu plak asus kesayangan yang boleh diharap tu stress lalu dihantar kembali ke kilang...hahahaha 
maybe dia cakap, ko tak bagi aku rest langsung kan...
la ni aku nak rest dulu...
hamik ko....kan ke susah aku nak kontek sesape tu...
semua data hilanggg.....ngeeee


pastu the best part was....

my tudung2 lawa tu tak sampai2....should be semalam dah sampai....
tapi ari ni tak sampai lagi
customer pon dah bising....aish....kena banyakkan sabar bila deal dengan customer 
nasib baik customer kawan2 je...so sebekeng2 depa.....boleh tahan lagi la...


and today aku baru dapat tracking no setelah 3 hari dok mintak kat supplier tu tracking no...
aku pon tak mau la push sangat kan...kesian konon....hihi 

and tudung aku dah selamat sampai kat company mana ntahhh....
supplier salah tulis alamatttt...hahahahaha 
penerima dia inzani....
hadoiiiii....

bila aku tanya supplier tu dia siap tanya so skang ni salah sape...
lah tayah la tanya salah sape...tak penting.....yg penting skang ni aku nak tau cara camana aku kena buat tuk dapatkan balik tudung tu....

and aku rasa sabtu or ahad ni aku akan g company tu...
kot la ada rezeki kan...
doakan aku yer kawan2....hihihi


kalau tak de rezeki refund je la duit kawan2 tu.....erm....

tak pe nak dapat lebih lagi la tu maknanya kan...
(ok ayat sedapkan hati) hihi


so dari pengalaman aku yang tak seberapa ni...

meh aku nak share moral of the story....hihihi
u olls kalau nak buat dropship

1. make sure dapatkan track no dengan supplier....
(aku tak kisah pon part ni. my fault)

2. bagi details dengan kemas. 
(jujur aku ni messy sikit....walaupun sale banyak tapi kerja tak berapa nak kemas tu la jadi macam ni kot...hihihihi.....tapi cam tak lojik je kan aku salah bagi alamt sendiri pada supplier....ok stop...tak mau blame nak cari penyelesaian je)

3. catatan yang kemas
(at first aku tak de catatan pon...main juallll aje...ngeee...sampaikan supplier cakap nak bagi hadia baru aku realize...eh dah berapa banyak sale aku and dah banyak mana untung aku ekceli...hihihi)

4. cari supplier yang jujur dan mampu manage dengan baik
(group dropship lagi satu aku tengok supplier dia sangat tersusun....cuma group dia aku pening sebab gambar tudung dengan ahli tanya macam2...so aku tak jumpa mana tudung yang nak dijual and harga...supplier yg bg salah add ni buat 2 group satu group kami soal jawab satu group katalog)

5. dont and never give up.....
aku sangat percaya pada rezeki, usaha dan ujian....
banyakkan bersabar dan bertenang....
aku yakin dengan apa yang berlaku ni ada sesuatu yang lebih baik untuk aku sendiri...insyaAllah....aminnnn


eh kalau berkenan dengan tudung tu wasap je 
014 863 7586

habaq ja kawan blog nak bagi sepessseeelll niiii....ngeeee


3 comments:

wina1979 said...

Moga Nini tabah berniaga yer. Kesian pula dengar barang salah hantar.

-wina1979-

Nora Karim said...

Liku2 dlm berbisnes mmg gitu.. moga tabah dan akan dilimpahkan rezeki.. amin...

Aisy Nasiha said...

Banyak ilmu bisnes ni. Thanks berkongsi ilmu bisnes online..Akak ada gak terlintas nak cari duit sampingan dengan meniaga, tapi tak juga mula. Mmg tak tahu apa nak jual dan risau risiko macam ni. Kang supplier buat hal, kang customer pun mungkin macam2. Apa2 pun moga Nini kuat semangat, insyaAllah berjaya dalam apa yang dilakukan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....