Sunday, April 26, 2015

majlis simple kami

Bismillah...

Alhamdulillah...majlis sebelah aku dan dia selamat diadakan pada 11 april lalu...dan di sebelah dia 14 april....

Majlis kami simple je...tapi semua setel dengan baik.....

Sebab aku tak mau bg mi n abah penat....so aku memang ambil fully catering.....so orang yang datang rumah aku boleh santai2 sambil sembang2 gurau senda...gituuu kannn....


Kaya ke nak amik catering ????? Bajet mesti besar kan....

Well...its up to you...kalau ko dah jemput sampai satu kampung opkos la bajetnya juga besar ya....

So kami kecilkan jemputan sebab kami punya bajet pon biasa2 je kan...jemputan sanak saudara je...dalam 500 orang je pon....


Nasib baik tak ramai...so penat dia tak dela sampai kami demam seminggu atau sebulan....

Sebab seminggu sebelum buat majlis...arwah makcik aku yg dok sekali ngan aku meninggal...mohon sedekahkan fatihah untuk makcik aku yer...
Penat memang terasa...nak buat majlis aku lagi...pastu nak sambut menantu umah dia lagi
..ahai....tapi sebab semua catering so kepenatan tu berkurang..

Panjang pulakcerita...

Sebenarnya nak share sesuatu....


nak kawen sebenarnya tak susah...mudah sangatttt kalau kita permudahkan.....

Kalau ikutkan bajet aku tak cukup pon lagi.....dia pon sama....tapi kalau dah jodoh kan...insyaAllah...dan kami plan nak buat serba ringkas dan sederhana....sebab ada plan yg lagi best dr tu...ekekeeke....


1. Hataran
depends atas u all...kalu nak jimat boleh guna apa yang ada.......sebab aku banyak guna barang masa tunang....dan alhamdulillah...bekas hantaran tu....kawan2 aku punya....makanya dia guna sekali je pon kan.....so apa salahnya aku guna kan...sebab lepas kami nikah tu..bukan kami simpan pon....kami buat derk jer....hahha...sebab benda tu semua juz macam syarat je kot....bagi aku lah....
semua setel dengan senang dan mudahnya....

2.pelamin
aku dah beli tirai awal2 dulu sebab rasa diri ini sgt kreatif dan inovatif....so kami buat sendiri...tak lawa ???? Biaq p la...tu kan seni...hahaha...tak kreatif ???? Tipuuuu...ampa ada otak kanan okey...juz use itttt.....paling koman pon ampa p bukak gugel lepas tu ampa tiru je...tak susah pon....ramai je yg buat sendiri.....

platform pelamin atau pentas pelamin
Yang ni siap gaduh dengan en abang....sebabnya aku cakap pakai 2 pallet pon dah cukup...tapi dia bising nak 6 pallet....oh yer pallet tu boss aku bagi pree je..sebab kat kedai melambak...siap tolong anta kat umah lagi...tq boss.....ni bukan nak bangga...ni nak habaq mai...kalau niat tu baik insyaAllah dipermudahkan....

Oh ye cerita pasal pallet tak abis lagi....pastu gado2 dia pon buat la pentas tu...pakai dua pallet je..amik gambar bagi aku....letak plywood atas pallet tu...plywood lebih kurang rm 30 sahaja....lepas tu alas karpet...done...nanti aku tacap ngan bunga pulak...

So bajet pelamin aku rm 30 je..tirai dah ada...dah cerita dalam entry lepas siap ngan harga kalau korang nak refer la..hihi

3.kad jemputan
aku design sendiri.....print lepas tu en abang potong....kami buat kad sama2 satu hari siap..campur gaduh2 sesama sendiri sikit...buat kat rumah aku kat ruang tamu...pemantau...abah aku nga mi aku...hahaha...sebab masa ni kami baru tunang belum husband and wifey lagi....

Kdg2 jeles tgk kad org lawa...tapi kami punya pon lawa gak...haha...pastu kan rasa kesian plak bila tgk kad mahal tu kami buang je dalam tong...alamakkk....so kalau kad kami ampa nak buag kami ta kisah sebab tak mahal pon...hihi


4.catering
fully catering sebab memang tak mau pk apa apa pon...

5.goodies
my mom n dad siapkan...sebab abah aku jenis kalut...nak semua setel awalll...padahal kami dah pesan lepas balik honeymoob kami buat.. tapi bila aku balik semua dah setel...oh my abah....

6.bilik pengantin
bilik pengantin kaler kuning....
langsir dah ada....en abang pasang semua langsir dalam bilik...
cadar aku yang pasang....cadar tu mak cik aku bagi...marah kalau aku beli sebab dia menyesal beli makanya pakai sekali je...hahahaha.....siap bg tau lagi dia beli rm 300 hokey taoi guna sekali...sangat2 frust di situ...hihi..

rasanya ni je kot kisah majlis aku yabg serba ringkas....
akh menulis sebab aku nak share sendiri rasa hati yang meronta nak kawen tapi tak de duitttt...m
duit tu alasan...sebab kahwin tu mudqh perjalanan lepas kahwin tu yang beronak duri....

Kalau ikutkan hati perempuan aku.....mestilah aku pon nak majlis yang gah...hantaran yang super duper hebat dan lawa....bekas hantaran yang latest....baju dan pelamin yang glamour....tapiiii.....kalau aku tunggu semua tu tak taulah bila aku kahwin...hahaah...kalau aku buat mcm tu...macam mana agaknya kehidupan kami lepas kawen kalo kami sama2 buat loan....oh noooo.....
sebab pk kan semua tu....aku buat sesimple yg mungkin tapi tetap meriah...alhamdulillah...

Gambar tiada....sebab semua dalam laptop...gambar tu tak penting pon...yg peting apa yang aku nak sampaikan
...

Jom kawen....ehhhh


4 comments:

rel='nofollow'>Z@i Z@mR33 said...

akak pon kawen simple gak tp adik lg simple.salute la...

rel='nofollow'>Julia Johari said...

adik nini...buat simple tp nampak kelainan sedikit tp masih lg berjimat...boleh dik...realisasikan hari bersejarah...kak juju nak wish selamat pengantin baru ye

rel='nofollow'>Puan Kutu said...

oklah simple pun kanji puas hati semuanya buat sendiri..yg penting ada majlis,tujuannya utk hebahkan berita Gembira n jamu org makan..Bukan nak menunjuk bermegah kan..Kira akk dulu lg simple la.sbb gatai nak kawen awai Sgt.tak keja lg..kawen koboi la.haha..tak mewah tp Alhamdulillah dipermudahkan n meriah gak

rel='nofollow'>Aisy Nasiha said...

Ai cik puan nini.. selamat pengantin baru.. wah dah selamat semuanya ya.. alhamdulillah dengan permulaaan detik baru yang baik dan nampak berjalan lancar tu.. moga apa yabg mendatang bakal jadi lebih bahagia dan mudah ya..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....