Saturday, May 9, 2015

bayi 16 bulan pandai berenang

Assalamualaikum wbt..
waalaikumussalam wbt...


Semalam kami satu opis p lata belatan....
best giler...dok berendam dalam air sampai lupa dunia....

Dari kul 11..naik makan sat.....lepas tu turun balik...sejukkk nyaman....suasana pon tenangggg je....gtu kannn....

Gambar ????
Tayah la..ampa mesti pernah tengok je gambar dalam blog orang lain...hahahaha


tengah syok2 berendam...ada sorang baby dalam umo 3 tahun kot....dok main main atas batu...siap nak berendam macam kami...aku yang memang dari tadik lagi dok usha budak ni apa lagi....rapatkan diri dekat dia..pastu hulur tangan....

Eh ada respond...so apa lagi..jom dik kita berenang.....aku denga  ayah dia cakap kick kick kick....and kaki dia pon bergerak2....so cute....

bebudak ni dok tengok aku main2 nga  baby ni..mana bileh biar kan je...so dorang pon menyibuk jugak....


Lepas dah main dengan kami....ayah dia amik balik baby tadi....n bawak p tempat air dalam.....dalam dia sampai leher aku....hahaha....sempat je dia selamkan anak dia....tapi budak tu tak berapa nak pandai lagi...and mama dia dah warning siap2....jangan buat lagi.....

As fo me...buat je la...kan nak ajar anak berenang...haahaha....sebab aku ni plan untuk future baby terlampau banyak and one of them nak anak pandai berenang.....kecik2 dah pandai....

Why not kan....omputeh baby 16 bulan dah pandai berenang okeh..

Ni antara tips yg boleh diguna pakai....kalau u all berani la....aku tengah pikik berani ke tak...buat masa ni berani...tak tau la kalo ada anak nanti aku kesian plak kat anak sendiri...haha

😊Ajar anak supaya suka dan berani pada air....main kat bahagian cetek dulu....

😊ajar anak buat buih2 udara dengan cara menghembuskan nafas.....sambil wajah anak dicelupkan kedalam air perlahan2..minta anak tarik nafas panjang...upayakan tahan nafas semass wajah dan tubuh masuk dalam air....lebih mudah ibu bapa tunjukkan contoh.

😊ajar anak bermula gerakan tangan dan kaki agar dapat diimbang dalam air srkaligus teknik bernafas yang baik dalam air.ulang gerakan yang telah diajar.

Jangan marah kalau anak tidak pandai...sebaliknya terus melatih anak dupaya pandai melakukannya.

Ni tips simple yang aku jumpa...u olls yang ada lagi tips yang boleh membantu boleh lah share kat sini.....

Sama2 kita belajar...

4 comments:

Puan Kutu said...

maknya pun tak pandai berenang camna?haha..klu kt rumah ada swimming pool ok jugak ajar baby kita berenang.ni jgn kata pool, kolah kt toilet pun takda.haha

Bearcat said...

Anak saya suka berendam dalam kolam renang. Tapi nak ajar dia berenang susahnya sebab dia penakut ya amat.

Err...mama dia pun tak reti berenang haha.

Aisy Nasiha said...

haha, akak ni sejak naim umo 3 tahun ada plan nk tanya ke kelas berenang, tapi dah masuk 5 tahun pun belum juga lagi hantar...

Kira Sakura said...

hihihihi kalau mak2 warning bapak tu memang normal. mak ni seriau lebih hihihihih

uwais pun ktorg train berenang. dah reti kayuh kaki sikit2. sebulan ni je dia cuti renang. bulan posa hihihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....