Sunday, May 31, 2015

flashcard dan baby

Assalamualaikum
Waalaikumussalam




Tu dia.......
sopim untuk baby......Hihihi

Baru 6 minggu dah beli siap2 flashcard....amboiiiihhhh....

Ni semua sebab tak tahu akan datang ekonomi macam mana....
sebab ni juz sesuatu yang boleh pilih....
kiranya kalau tetiba la masa ada baby nanti ekonomi tak okey...maybe aku akan cakap...nantilah...biar dulu....baby besar sikit baru beli....

Kalau benda yang wajib beli....in case money tak berapa nak ada pon...mesti akan beli jugak...sebab benda tu wajib...
contohnya macam pampers...atau keperluan bayi yang lain...

Eh eh eh...panjang pulak bebelan aku ni...hahahaha


Sebenarnya.....jelous tengok baby orang 19 bulan dah pandai membaca.....
16 bulan dah pandai membaca....
so aku start study cara nak baby pandai baca umur setahun....
wahhh gtuuuu kan.....


So mengikut pembacaan aku....

Bayi ni dari umur 0 hingga 4 tahun....(kalau tak silap a...hihi)
sangat cepat menyerap apa yang kita ajar....
so rugi kalau kita tak guna masa ni untuk ajar dorang.....


cara ajar ???? 
Guna flashcard......
3 kali sehari....
flash card pun 5 keping je untuk satu sesi.....


Kalau nak ajar huruf...better guna phonics.....phonics ni kira macam bunyi huruf tu...bukan sebut huruf tu....sebab huruf tak bagi apa2 makna pon....
yang ni aku ingat masa darjah 1 dulu blajaq english pakai phonic jugak.....
Boleh guna youtube untuk bantu mommies cara sebut huruf dengan betul ya....


Passtu....untuk matematik.....guna dots flash card....sebab baby boleh baca dots compare than nombor.....
Tu kehebatan baby berbanding ngan kita kan....


Pastu ni gigih nak cuba buat flash card abc sendiri...hihi...sebab aku beli flash card words je....hihi...


Oh ya....sesiapa yang ada cara macam mana nak ajar bayi boleh lah share ya....



10 comments:

rel='nofollow'>aizamia3 said...

Bila fikir balik.. ada betulnya.. kita tak tahu harga barangan hari ni adakah sama bg tahun2 mendatang..

rel='nofollow'>bb_nona said...

beli boorng terusss, hahaa~

anak baru sorang..elok la beli...hehe..klu dh byk anak...haa..sepah2 kalau beli awal, hahaha~

sebab sibuk yg lain nk main... eh anyway, tahniah ye...mommyyy to beee...
smg slmt semuanya nanti, amin !

rel='nofollow'>zai zamree said...

btl...anak akak xdela pndai baca sbb dia berat mulut nk bcakap tp br 19 bulan dh pndai sebut ABC smpai Z.x pksa cuma ajar ckit2 dr kecik.

bab nombor guna dot2 tu x buat lg...nti boleh try ni

rel='nofollow'>Mummydearie said...

Keh3x. Terujanya dia.... ~_^ Baguslah macam ni. Buat preparation lebih awal. Anak akak dua-dua cepat bercakap makanya tak sempat kita nak ajar, dia lagi terror daripada kita. Kita ajar guna flashcard, dia suruh kita yang belajar. Tapi akak pun takdalah ajar anak-anak seawal itu. Mereka dah start fasih membebel, barulah pelajaran tak rasmi bermula di rumah *_*

rel='nofollow'>aryan azra said...

assalam nini.... bagus nih persediaan awal

rel='nofollow'>EzanIdris said...

best tengok budak kecik2 dah pandai kan hehe

rel='nofollow'>Puan Kutu said...

bagus..dasar pandang jauh.hehe..pendidikan awal baby tu penting..sy ni je tak istiqomah..asik install pembelajaran dalam tab je la.huhu..

rel='nofollow'>nuyui a.k.a miss YUI said...

Bgs ni fkr mcm mana ekonmi akan dtg.. huhi..

Hrga combo tu utk ramadhn yuu bg rm 70.. klau nk leh bgth ya..

rel='nofollow'>Kira Sakura said...

saya ada beli kan untuk uwais tapi dia buat gigit kad tu =.= terus simpan lepas tu lupa dah mana letak hahahahaha. beli buku kulit tebal tu je dekat dia

rel='nofollow'>Cik Puan Eka said...

heheeh awal buat persediaan tu.

mmg best bila dpt ajar baby. mcm baby saye dah 5 bulan lebih. seronok tgok perkembangan dia. tapi setiap baby tu, perkembangan dia berbeza, ada lmbat ada cpt. bby kite baru nak meniarap. peha beso. susah nak angkat hahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....