Tuesday, May 26, 2015

haid masa pregnant ??????

Assalamualaikum wbt...

Waalaikumussalam wbt....


masa nak mandi kan...tetiba tengok ada darahhhh....omaigoddd omaigod.... panic sat.....

Sebelum ni selalu sangat baca pasal pegnen luar rahim....katanya kalau ada darah tu cepat2 cek doktor....tapi kalau pegnen luar rahim....kata kawanku sakit perut.....tapi aku ni rilek2 jer....tak de sakit paper pon...alahan pon tak de...alhamdulillah.....

Tapi darah ni ?????

Cepat2 mandi siap2 nak p klinik...belan2 sejukkan hati...takpe...kalau salah pon 2 line minggu lepas....kita cuba lagi...ekekekeke....dan dan....

p klinik dekat ngan rumah jer...klinik aryani.....
jumpa doktor terus habaq....saya cek ada 2 line....tapi ni ada darah pulak....takut saya...gitu la lebih kurang kisahnya....

doktor tu rilek jer...so bila dia rilek cam tu...aku pon rilek sama....hihi.....so...kita scan je la....dia cakap cam tu...dan kami pon scan....nampaklah kantung baby tu....bulat macam telur....kecik je lagi pon.....sebab baru je beberapa minggu kan.....



doktor cakap tak de pape pon....so aku tanya la...dah tu nape berdarah pulak....dia pon cakaplah....telur tu dia berjalan dari tiub tu nak p ke rahim pastu nak bertempek dengan dinding tu...sebab tu la berdarah sebab dia korek sikit dinding rahim...gitulah ceritanya.....


Pastu aku habaq kat kawan aku....
kawan aku cakap bleeding ni ada banyak sebab gak...amboih kawan aku pon macam doktor pulakkk...haha....

Kalau bleeding and p klinik kerajaan nanti nurse tu akan tanya ada bersama somi tak....tu pun akan menyebabkan bleeding jugak....
maaf ye bukan nak cakap lucah...tapi nak share ilmu...so mommy baru yang macam aku tu...ampa paham2 la ya...bawakkan bersabar cakap kat somi tu...ehem...


Pastu doktor bagi aku asid folik...biasanya org pegnen memang makan asid folik...org yg nak pegnen pon disarankan makan asid folik 3 bulan sebelum hamil kalo tak silap aku la...

Pastu doktor suh jaga makanan and minum susu...aku siap tanya lagi boleh minum hi goat dok...sebab katanya higoat ni bagus untuk ibu hamil..nanti baby lawa.....ehem...

Tapi doktor pon tak sure sebab higoat panas...so biar dulu..

Kad merah pulak ????
Kata doktor tu la...nanti datang cek lagi dekat klinik dia pertengahan bulan 6 ni nak tengok baby....pastu baru p buka buku merah.....gitulah kisahnya....

So kalau bleeding tu jangan risau sangat...cool2 je..tapi p la jumpa doktor untuk kapastian..atleast kita tau wat happen kan...tak de la nak pk  negatif and at last buat kita stress kannnn.....

Eh korang dlu awal2 pegnen acaner...share la...hihi

11 comments:

Z@i Z@mR33 said...

ms memula x dtg peyed check upt -ve...2 kali check -ve...hampa

pstu tetiba mai peyed 2 3 hari stop sminggu mai plak 2 3 hari camtu.berulang2.muskil gak apasal la peyed x stabil.

x puas ati p klinik check.suruh scan sbb tkut la jd pape kt rahim.xda anak lg hoi...

scan ja perut tgk2 ada kantung...hahaha...ngandung rupanya.ms doc gitau ngandung mcm nk caya x caya ja.bleeding maybe wt keja berat2 ms keja/tdedah dgn chemical sbb keja mmg guna chemical.

so lps tu trus gtau bos n stop wt keja tu dl.

Hanida Moss said...

Congratss awak! Saya 2 bulan kahwin masih menanti kalau ada rezeki hihi ;) Jaga elok2 k..

Kayu Manis said...

Assalamualaikum nini
Eloklh dh pg klinik sekurang2nya kita taulh knapa...?
Cumanya awal2 kndungan ni jgn lasak sgtlh..boleh keguguran nti..jika byk drh kluar baby tk dpt oksigen bleh sbbkn lahir tk sempurna.pglman knor ni..pernah keguguran skli..sbbnya lasak sgt..n satu lgi mknlh asid folik tu...klu ada org kta jgn mkn..takut baby besarlh jgn peduli mkn jer,dgr jer ckp doc tu...

Falsya said...

kalau keluar darah time period sape je yg xrisau kan..same here..dulu time sebulan pregnant kene operate sbb cyst..doc kate jgn bg harapan tinggi baby dlm perut akan ok..mmg kene jaga elok2..jgn bg smp bleeding*nangis*..2 hari after operate, bleeding pulak...gie klinik, scan, baby ade lg..alhamdulillah syukur baby okayh..dpt la si mek yg jd watak utama dlm blog..hahaha..

darah tuh katenye darah period..sbb pikir2 balik mmg date tuh patutnye period pun..alhamdulillah xde ape2 serious..

Mummydearie said...

Salam singgah,

Akak dulu anak pertama bunting pelamin. Tapi memang nampak perbezaan bila tekak tak lalu makanan kesukaan macam selalu. Anak kedua pulak dah 4 bulan baru terperasan period tak datang. Buat test, memang confirm dua line. Terus pergi check doktor, rupanya dah nak masuk 4 bulan! Beza anak pun 5 tahun, itu yang macam takda kisah jerk sampai tak perasan period tak datang.

Bab keluar darah ni takda pulak pengalaman. But syukur alhamdulillah, both pregnancies akak berjalan dengan baik walaupun masa si Adik dulu, sampai 9 months juga perasaan morning sicknessnya.

aizamia3 said...

Tahniah.. moga semuanya selamat hendakNYA..
Akak takde pengalaman bleeding masa mengandung.. Alhamdulillah xde pape..

bb_nona said...

wahhh..gitu rupenye, pham,pham... hehee..
well..nona belum kawen lg....tq ler share ilmu ni..first time bacaaa kottt

aryan azra said...

alhamdulillah...tahniah..jaga kandungan elok-elok ye, moga segala urusan sepanjang mengandung mi dipermudahkan.

Puan Kutu said...

sikit pun pendarahan elok pi klinik..at least kita tahu condition baby macam mana..semoga dipermudahkan sepanjang kehamilan ya

Kira Sakura said...

saya aritu pun ada gak keluar darah sikit. tapi masa tu jela, tanya mama katanya orang tua2 kata baby cuci muka hahahaha tatau la cm mana baby tu cuci muka :p tapi alhamdulilah lepas tu takde pape and dah selamat pun bersalin :D

Cik Puan Eka said...

kite lak awai2 pregnant, rasa nak period gitula. yg ketara cepat haus, ada jerawat seketoi kat dagu beso sgt n berat naik mendadak.
masa tu lg 2 hari nk period, cek2 upt time tenghari, naik doble line.

esoknya subuh cek, double line.

kita start mnum susu kambing jenama wildan masa dah 4 bulan. awal2 x brani lg hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....