Wednesday, June 10, 2015

Phonic words vs words

Assalamualaikum wbt...

Waalaikumussalam wbt....


Dok tengok anak omputih pandai membaca rasa jeles yang amat.....membuatkan diri ini rajin search camana nak buat anak sendiri pon pandai membaca awal......

Comeyyyyyy tauuuu.....geram nengok depa dok sebut words by words dengan betul and depa paham apa yang depa sebut....


Napa cakap paham ??? Sebab bila tunjuk perkataan head....depa akan tunjuk kepala depa....nose....hidung depa dan sebagainya....means depa faham la apa yang depa baca tu kan....


Awal ????? Bak kata mereka....masa awal ni la senang nak ajaq....sebab masa ni depa tengah freshhhhh.......kasi masuk semua...sattt ja depa donlod.....tapi ada cara dia....jangan dok ajaq skali terus harap baby ampa dah ingat dan faham dan terer....pengsan nanti kalau budak tu betul2 boleh cakap dalam masa 2 hari keluar dari perut mak dia....hihi



Ni nak share apa yang aku paham bout phonic and words by category.....aku pon dok kompius nak ajar baby yang mana satu....katanya phonic tu bagus....sebab dia macam ritma...

Contoh dia ajaq abc....bukan sebut abc....dia sebut macam mana bunyi a b c tu.....kalau b sebutanya beh....c...ceh....gitu kan....(boleh refer youtube camana nak sebut abc guna teknik phonic yer)


Pastu kalau phonic wods ni dia cam nih....


Tengok words dia.....first line tu

Dia punya rythme atau ritma atau nada atau cara sebutan tu sama ja....
lab tab dab jab....

So bila kita ajar baby lagu ni....depa akan lebih faham rentak macam mana nak sebut words tu.....


Compare than kita ajar baby words by category...
contohnya...
anggota badan....
mouth 
Eye
lips
hair

Dan lain-lain....
dorang hafal bentuk dan susunan huruf tapi dorang tak faham sangat cara huruf tu bekerja....erkkkk paham dok apa yang aku sampaikan ni...hahahaha


Bila ajar phonic....
even kita bagi words lain yang depa tak pernah tengok pon depa akan pandai bsca sebab faham bunyi huruf tu macam mana.....

Kalau words only....banyak tu nak kena sogokkan kat depa supaya kosa kata depa luas...hihihi....


Ni apa yang aku faham bila aku study pasal phonic dan words ni la....nanti kalau ada lagi tips lain inshaAllah boleh share....

Eh korang yang ada pengalaman ajar anak sendiri pon silalah kongsi yer.....kalau tak de pengalaman tapi  pernah bsca cara atau tips jom la share kat sini.....

5 comments:

Aisy Nasiha said...

Ikut kursus yang akak penah ikuti, anak di usia awal hingga 6 tahun ni otak kanannya mmg cukup aktif berkembang jadi mmg sesuai aktiviti hafalan dan kognitif yang melibatkan pengecaman. Sesuai sangatlah kaedah phonic ni utk anak2 kecil, memang sesuai dengan keupayaan otak kanan diorang...

Kat kursus tu bagitahu sepatutnga kita mula dgn al Quran utk ank seawal 6 bulan baru mula pembelajaran BI atau sebagainya. Tapi itulah, kekangan macam2, akhirnya ramai pilih kaedah barat... akk pun, ank cakap BI beberapa patah dia usia 3 tahun rasa bangga tp kalau bab membaca al Quran..........

Kira Sakura said...

aah phonics ni bagus. kalau ajar dlm bentuk lagu lagi mudah nak ingat sebab menarik minat anak...

pernah baca ajarkan satu kosa kata contoh dgn flash card atau buku kulit tebal yang ada seketoi2 perkataan tu. ada masa walau anak xpandai mengeja lagi. bila dorg tgk gmbar dekat tu dorg dah blh paham yang mana satu. kalau keluar rumah dorg boleh sebut benda tu apa contoh.. bird.. lorry dan mcm2

cara saya ajar anak yang macam ni la. orang lain mesti lagi terror hihihihi

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Dhiera nadhirah said...

otak baby macam span. walaupun dorang tak pandai cakap tapi dorang senang untuk absorb dan amazingly dorang faham. dari umur yang kecik ni lah dorg nampak tindakan mak bapak dan mula untuk imitate

Puan Kutu said...

bukan mudah nak ajar anak kecil ni..kena istiqomah..sy sendiri tak istiqomah.hehe..tp anak sulung memang ajar kaedah phonics..cepat budak tangkap..yg kecik dua tahun dok ajar juga phonics..so far baru aaa ii uu..dok ulang2 bagi dia cam..sebut dh terer..susah nak ajar sebab depa tak fokus..gitu2 je..tp sebenarnya apa yg kita ajar depa serap..cuma kita mak ni la kena rajin

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....