Tuesday, September 29, 2015

Batuk semasa hamil

Assalamualaikum wbt..

Waalaikumussalam wbt...


Dah hampir 3 minggu lebih aku batuk...
Batuk bukan main2 ye....sampai sakit pinggang....keluar air mata...kadang sampai muntah...hahaha...
Beriya2 batuk....kesian kat laki aku.....mendengar bunyi2 indah waktu tido...tapi aku nengok lena je dia tido..hahaha...

P klinik aku habaq la aku batuk....
Jumpa doktor...
Doktor cek belakang...dia cakap bunyi paru2 ok..
Pastu aku blur blur p tanya...kalau tak ok camana..
Pastu dia jawab cam nak marah.....kalau tak ok takut kena jangkitan kuman...
Eh eh..kite tanya sebab kite tak tau...jangan le marahhh..grrrr....



Passtu dia tanya ada selsema tak...kadang2 aku tak paham nape doktor ni suka tanya yang tak de kaitan.....
Aku cakap la aku ada resdung so sometimes datang la selsema..but not always....
Doktor cakap...kadang2 batuk disebabkan oleh hingus...oh...berkait rupanya soalan dia..hahahaha....

End up dia bagi ubat resdung je kat aku....sebab dia tak leh bagi ubat batuk....wahhhh means ubat batuk sangat bahaya pada ibu hamil sampai aku batuk tak de suara pon still tak de makan ubat batuk hokayyy.....



Tapiiii ubat resdung tu bagi aku kuat...sebab telan sebiji je..terus hilang resdung...resdung yang baru nak bagi salam....terus tak mai mai dah...blah macam tu aje....see...kuat kan ubat tu...kalo tak, takkan cepat no kesan dia....lagipun 10 bijik je dia bagi....nampak sangat ubat tu tak leh makan banyak2...

Well....doc tahu la apa yang dia buat...so aku kompiden je la dengan apa yang dia suggest....tak elok pk bukan2 kannnn....hahaha....skill sedapkan hati...


Pastu ada la mulut2 doc yang tak bertauliah ni cakap...bahaya batuk masa hamil...boleh gu....gu....r....
Tapi dia tak de la sebut dat word...tapi aku tau dia nak sehut word tu kann...

Risau ? Tak pon....sebab aku dah tanya misi tu siap2 ada efect tak kat baby kalo aku batuk dia cakap tak....pastu tak puas hati aku tanya lagi misi lain...pon jawapan sama...siap ubah soalan lagi...tak sakit ke baby....saya batuk kuat2..sungguh2...sampai sakit pinggang2 ni....dia cakap tak de la ...kan baby dok dalam sofa dia yang soft tu....selesa je dia kat dalam tu...tapi still kadang2 kalau aku batuk aku mintak maaf jugak kat baby...kesian kat dia ganggu dia nak lepak..hihi...


So....batuk yg berterusan ni...apa je inisiatif aku...?

Makan madu...tapi tak rajin sangat..lok lak...sekejap makan sekejap tak..so effect kurang....

Makan strepsils....tahan la kejap...dah la mahal..tak padan dengan harga......rasa pedas dan berangin dia tak cukup kuat....

Makan hacks...yg ni best....super power....murah tapi menjadi....sangat dicadangkan.....

Makan dequadin....pon besttt....kuat juga berangin dia tu...

Minum air asam jawa....so far ok...tapi aku tak minum sangat sebab rajin nak buat...hahaha

Sapu kapur dan limau...yang ni best....tido lena lepas sapu....memang tak geli pon tekak...cuma aku tak konsisten....sebab ni akak ipar yg tolong p buat sebab kesian kat adik dia ni dok batuk tak berenti2....hihihi

Sapu minyak kat tekak....tak menjadi sangat....

Tuuuuu antara benda yang aku buat....kalau kat opis ni kurang batuk sebab bila nak batuk je aku minum air masak....hehe..bagus sebenarnya batuk ni...sebab banyak je air masak aku minum sehari.....pastu...aku terpaksa elak ais...kalau tak....sebelum ni ais tu tak menolakkkk tak padan dengan pregnant....haish...


Okla..tu je pengalaman aku...kalau korang lak...ada any petua....boleh la share yer

5 comments:

rel='nofollow'>Lissa LaLissa said...

Heee kesian Nini dan baby yang tengah lepak tu.. haha Lissa pun nda suka bila batuk rasa semua benda mau buat tak da mood.. Tapi Lissa suka minum air teh campur madu dan limau kalau batuk.. Alhamdulillah setakat ni tu ja penawar paling baik untuk Lissa.. haha apapun, get well soon, Nini.. jaga kesihatan dan baby juga :)

rel='nofollow'>nusha fasha said...

Xpe buat je mana blh..

rel='nofollow'>QasehnyaRania said...

mana yg dirasakan terbaik cuba je selagi x mengganggu bayisemoga semuanya baik baik belaka

rel='nofollow'>nik ros said...

jaga kesihatan yea :)

rel='nofollow'>irra yyan said...

take care :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....