Sunday, October 18, 2015

Buku merah.....isi kandungan.....prosedur

Assalamualaikum wbt...

Waalaikumussalam wbt....


Alhamdulillah dah 6 bulan....baby pon okey....bila ajak sembang dia respond...kadang tak respond....so bersangka baik...dia tido....hihi....

Juz nak cerita prosedur masa check up....
Sebab aku masa mula2 nak check up sangatlah blur....lepas tu tak tahu apa2.....kesiannnn sungguh kat diri sendiri.....
Bila mak cik tanya hows ur kandungan...i said...i dont noe....pastu dia tanya nurse cakap apa....aku jawab nurse tak cakap pape....dia mintak buku pink...aku bagi je....dia cakap buku pink awak ok je...tadek merah2 ni...oooo baru aku tahu merah2 tu tanda dia awas gamaknya....hahahahaha.....


So.....ni perjalanan check up di klinik hiliran kuala terengganu.....kat klinik lain aku tak tau...tapi rsssnya prosedur dia sama je kotttt.....


First letak buku pink dalam bakul temujanji....dekat kaunter......

Tunggu dia panggil....lepas panggil dia akan cek berat dan tekanan darah....alhamdulillah setakat ni tekanan darah aku normal....110/70
Tak pon 120/80
Kalau tak bagus 90 ke atas.....tu pon aku tanya misi baru dia bagitau...sungguh aku tak pernah amik tahu pon sebelum ni.....kesian lagi kat diri sendiri......


Lepas tu letak buku dekat kaunter makmal....amik air kencing...amik bekas yang bertanda nombornya sama dengan nombor yang dipinkan pada buku.....letak air kencing kat makmal.....tunggu.....nanti dia akan panggil and catat aor kencing normal ke tak.....passtu cek hb.....
Hb aku maintain je.....11 something.....okeylah..jangan sampai 10 ke bawah....
Bak kata mak cik aku kalo nak suh hb tinggi makan anggur mrah banyak2....seminggu sebelum check up....kompom hb naik....jangan makan masam2 nanti hb turun....sebab pengalaman dia makan epal hijau.....hb turun......fakta saintifik tak tau la betul ke dok....hihi


Oh yer.....air kencing tu pon dia catat ekceli.....tapi aku tak pernah tahu sebab dia tulis n je kat tempat urin tu means normal kot...hahahaha...kalau tak ok ads positive n negative....ni pon aku tau selepas beberapa minggu kebetulan nak tanya nurse tu...kalau aku tak tanya tak de nye dia nak bagitahu.....ayooooo maybe she's expect me know every single thing.....


Lepas tu letak buku dalam bilik pemeriksaan untuk jumpa nurse.....and then nanti dia panggil....setakat ni aku jumpa nurse kejap je...cek perut....lepas tu dia consult la apa2....mostly diam kalo ko tak tanya apa2......memang mula2 aku sangatlah blur sebab dia tak komen apa2.....


Bila aku story kat orang orang orang yang pernah check up...depa cakap....ang tanya la....masalahnya aku tak tau nak tanya apa....anak sulong kotttt heloooooo.......hahaha....dia cakap tanya la ok ke dok....tapi bila aku tanya ok ke dok nanti dia jawab ok....so hows.......

Datz y aku nekad nak tulis entry ni...at least first mom tahu la something dr blur tak tau apa2 macam aku.....hahaha.....

Ni  contoh dalam buku pink tu aku godek kat gugel....maaf ye tuan punya....

Nampak tak pen merah tu....means tak berapa ok la tu.....mcm aku kena pen merah....bila over weight....hehehe


Sebenarnya semua yang dorang cek dorang catat kat sini....tapiiii kalo kite tak paham.....memang la kita tak tau kita ni ok ke dok....hahaha

Tapi bak kata my mom....kalau ada masalah nanti dorang akan bising...kalau tak de masalah memang depa tak cakap apa2 kalo ko tak tanya......


Oh ya.....sepanjang pregnant ni....aku sangat bahagia makan...dengan alasan baby lapoooo.....so kalo lapar je mesti makan....pantang lapar sikit mesti makan sampai naik berat mendadak2......wahhhhh gituuuu....


1st chekup 5kg 
2nd chekup 5 kg 
3 checkup 3. Sumthing...lupa...


Sungguh aku ada tanya nurse berat naik banyak tak pe ke...dia cakap ehhhhhh tak pe....baguslah.....gitu kannnn.....
Second time pon naik byk......dia juz cakap banyak ni....tak de plak advise apa2 kan....

Sebabbbbbb semua orang keliling aku cakap kalau berat naik banyak nurse bising n aku dengan selambe cakap....eh tak de la..nurse cakap baguslah...nanti every week berat kena naik tau....ko rasa.....???? Heavem la tak de orang nak bising kannnnn


Hakikattttnya.....3rd check baru depa bising cakap berat aku naik banyak and aku kena dtg klinik untuk checkup 4 kali last jumpa doc......walllahhhh......suke ???? Opkossss la takkkk....penatttt oiiii....aku kije....memang berkejaran la kalo kena p check up.....nasib sempat masuk kije kul 11 pagiii......grrrrr......


Sepanjang 4 kali chekup...alhamdulillah...semua okey......macam biasa tekanan darah, air kencing, jantung baby benda wajib tu semua tak de masalah.....and last before jumpa doc timbang berat and berat maintain....walllahhhh bahagiaaaa oiiiii....sebab bukan senang nak maintain kan berat....no rice are allowed.....

Pastu jumpa doc....doc tanya....ermmmm berat awak maintain...aku jawab ye lah nanti kalo berat naik kena marah plak....terus je doc tanya sape marah.....aku jawab nurse la...kalau tak marah takkan la saya kena datang klinik sampai 4 kali dalam semingguuuuu.....grrrrrr......

Pastu aku tanya...kenapa masa mula2 nurse tak bagitahu yg berat tak leh lebih...tak de pon nak advise apa2....dia cakap...oooo masa tu kami kena pantau dulu......


Ye lahhhh korang pantauuuu....bila berat naik banyak baru nak bising.....kesian kat aku yang tak tau pape ni....do kawan2 yang bakal pregnant.....carilah ilmu sebanyak mungkin....jangan harapkan klinik atau nurse atau doc yang check up korang je...sebab dorang busy.....so kalau korang tak tanya kadang dorang tak bg tahu pon.....lagipon ramai yang beratur menunggu kat luar sana nak check up jugak.......

Aku tak salahkan dorang pon....cuma aku nak share dengan u olls.....carilah maklumat banyak2 supaya korang tahu and tak tersilap arah cam aku...hahahha....maksud aku tersilap makan dengan bahagianya...sebab penat la nak berulang2 ke klinik....hahahah......


Okeylah kawan2 yang ada experience......share la banyak2 sebab aku pon tak de la banyak oon experience...anak first je pon.....so pengalaman pon secotet je.....cuma geram kat diri sendiri tak amik tahu benda2 basic bout pregnancy....hehehe



6 comments:

rel='nofollow'>Puan Kutu said...

Normal kot anak sulung..kira ok lg skang ni boleh google je nk tau apa pasal maklumat semua..9taun dulu akk masa pregnantkan aiman lg bodo..nk check untuk sah mengandung pun tak tahu kena kencing.hahaha

rel='nofollow'>azizah green line said...

bestnya hb maintain je.. jijah setiap 2mggu checkup amik darah n kencing! hb 10 saja. xnaik2.. aikk, mmber cakap makan epal hijau utk hb.. tapi jijah xtry lagi ni.. tgk minggu depan checkup lagI!

rel='nofollow'>QasehnyaRania said...

betul tu..
yg pntg jaga berat badan, hb, air kencing pendek kata yg berkaitan keesihatan la.
nak nak kalau ada drh tinggi atau kencing manis. nti risiko time nk bersalin
sama juga hb nti msa nk bersalin byk drh yg akan keluar itu yg kita kna jaga hb.
semuanya bermula dr pemkanan

mcm ciksu hri tu sejrah keluarga mak tiap kali pregnant mmg ada drh tinggi. mmg berjaga la bab ni. so far, sampai bersalin alhamdulillah..
semuanya baik baik aja..

jaga diri tau..

rel='nofollow'>MizzTina said...

bgsla hb tu, kena menten je tau.. klu kurang, susah nt.. dl akak naik 3kg, nurse xbising, cuma nurse nasihat la kena diet karbo..

rel='nofollow'>Aimi Muhamad said...

sabar jelah.mengandung ni semua nak kne jaga bg maintain. pemakanan tulah kne jaga coraknya. kite byk makan buah, biskut je.nasi xberapa lalu.huhu...

rel='nofollow'>lynndAmya said...

Salam, haaa hahaha camtu rupanya..samalah cm saya ni haa, entah camne kalau ada rezeki pregnant buat pertama kalinya, kan..haha thanx lah share psl ni, mmg better baca2 or ambil tahu psl mende2 ni..so tak lah nanti aku kelaut sangat masa check up..hahaha!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....