Tuesday, October 27, 2015

Huruf hijaiyah mesra bayi

Assalamualaikum wbt...

Waalaikumussalam wbt....

Againnnn.....entry copy paste....
Info ni diambil dr facebook....
Semoga mendapat manfaat

Untuk awal perkenalan huruf hijaiyah kepada bayi atau anak kita,saya sarankan agar berikan huruf-huruf mesra bayi.

Kenapa?

Salah satu sebabnya,mudah untuk bayi kita menyebut huruf-huruf tersebut.

Mengikut kajian,perkataan pertama yang akan keluar dari mulut bayi adalah ma-ma,ba-ba etc.

Jadi untuk memudahkan,perkenalkan huruf-huruf hijaiyah yang mesra bayi.

Gambar dibawah adalah antara huruf hijaiyah yang mesra bayi,yang saya yakin kanak-kanak berusia satu tahun boleh menyebutnya.

Perkenalkan kepada bayi kita huruf-huruf alquran dahulu sebelum abc kerana,ayat alquran adalah speech therapy.elakkan dari bercakap pelat (ex: adam nak mamam?) kepada anak kita jika kita tidak mahu anak kita "speech delay"(mungkin terdapat faktor lain).

-ummAmeera




Ada cara lain ..???
Jom share

9 comments:

lynndAmya said...

Salam, wahh baru tahu psl huruf2 mesra bayi ni..em tp betullah kan..kadang kita terlalu ikut cara org barat ajar anak dia, sampai kita terlupa kita ada bahasa dan tulisan jawi..pe salahnya kenalkan ank dgn tulisan jawi jgakkan :) nice sharing..hehe

Melissa Muklis said...

baru Lissa tau ada juga huruf jawi mesra bayi.. hehe
nice.. boleh amalkan untuk didikan awal anak :D

merahitujambu said...

wah bagus ni

Suria Lekatlekit said...

perkongsian yang bagus & sangat2 membantu

Zizie Zack said...

ada juga tgk video pasal ajar anak huruf hijaiyah.. banyak video kat youtube and cara2nya pun menarik

nuyui a.k.a miss YUI said...

info bgs ni..

Putri said...

Nice
boleh apply utk ajar ali.dan adik

Mia Liana said...

ooo baru tahu ni...

pstttt.. terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #19 dan blog ini tersenarai dalam http://www.mialiana.com/2015/10/senarai-url-blog-19.html

QasehnyaRania said...

alhamdulillah, saya mulakan dgn huruf hijaiyah buat rania dulu.. beli flash card je

pastu suami sllu pesan suruh ajar bahasa baku, jgn ajar bahasa pelat. nti anak pelat, jgn salahkan anak. hukhuk

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....