Wednesday, January 6, 2016

Car seat my dear





assalamualaikum wbt
Waalaikumussalam wbt


Sebelum dapat baby....masa baby dalam perut aku dah beli car seat ni....
Main point aku beli carseat ni sebab senang aku nak bergerak berdua dengan anak je...
Xkan nak suruh suami hantar ak p kerja pulak....macam cerewet je...
So sebab tu aku beria ia beli carseat ni....



Ramai yang cakap baby tak mau duduk pun dalam tu....sedih tauuuu....
Bagi aku yang tak berapa nak kaya ni....lagi sedih kalau aku beli mahal mahal baby tak mau duduk....ok mahal bagi aku....

Aku beli yang besar terus yang sampai umur 5 tahun pun still boleh duduk....sebab....aku pernah bawak sepupu kecil aku p berjalan....mashaAllah....dia punya aktif tu lain macam....kejap ke depan...kejap ke belakang.....nak drive pon payah....so...besar harapan aku supaya anak aku behave dok dalam car seat dia...hahaha

And now ammara dah 4 month...alhamdulillah....dia boleh duduk dalam carseat ni.....tak leh duduk sebab dia kecil lagi...aku baringkan dia....sometimes she is very okay but sometimessss....kalau lapooo nangis tak mau mau....masa tu gelabah...hahaha.....


At first aku try pujuk2 dia dgn bercakap with her....kadang ammara ni kalau kita sembang dengan dia....dia boleh dok diam.....biasa aku cakap....ammara you are good girl....ummi nak drive....ammara duduk elok elok...kalau ammara nangis lain kali ammara tak leh keluar berjalan dengan ummi....tepuk tepuk sikit...n keep ulang benda yang sama....

Tapi......kalau tak jalan jugak...berenti tepi jalan n bf je dia....Ha ha ha...sebab dia memamg dah lapo....tak menahan dah.....


Mula2 anak aku pon tak mau duduk dalam carseat ni...sedih tau....but then aku sembang ngan dia....aku cakap aku belikan untuk dia....nak jalan jalan dengan dia senang....so dia macam boleh accept....At first jalan dekat dekat je....paling jauh balik kampung abi dia...lebih kurang 1 jam....tu dia dan abi dia....masa tu aku kerja....tapi standby susu la.....and everything is okay....

Bg aku car seat ni sangat memudahkan aku...sebab aku pjj....so kalau aku nak gerak berdua dengan ammara is not a big deal....kami pergi je....tayah nak susahkan orang.....cuma kena pandai la....make sure perut dia dah full kaloooo tak.. Haru dia menangis tengah jalan...hihihihi....





2 comments:

babYpose said...

Alhamdulillah, inshaAllah Ammara mahu duduk dalam carseat. Anak aunty 4 tahun masih duduk lagi cuma adiknya tepat 2 tahun dah tak nak sebab duk nampak abang turun naik kerusi tu mmm :)

QasehnyaRania said...

betul tu nini
ciksu mmg nk ajar rania ddk dlm car seat ni. tp ayah nya suka nau buka pasang. pastu asyik le dok kata anak x mo ddk.
ciksu just pikir keselamatan anak je bla dlm kereta
memula rania ddk masa ayah dia kene tahan diwad sbb denggi. memula letak mmg menangis lah.. sian rania..
lama lama dh ok. bila pergi check up berdua, rania senyum suka pula ddk dlm car seat tu..
tp skrg dh xmo ddk. port dia plg suka ddk dalam kereta skrg ni. kt tengah tengah tu. kemain la..
die tak tahu ummi die punya risayu macam mana

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....