Monday, February 22, 2016

Pengalaman melahirkan part 1

Assalamualaikum wbt..

Waalaikumussalam wbt...


Alhamdulillah......seorang anak solehah selamat dilahirkan pada 22 jan 2016...

Entryyyyy ni panjang yer....sekadar coretan untuk kenangan dan maybe kalo2 nak tahu beranak tu camana....hahaha...dulu aku selalu cari pengalaman orang.....ehem ehem...excited...



Niat di hati nak beranak kat hospital setiu....alasannya....no doc lelaki....semua pompuan okay.....baiklah....dengan redha....aku menerima saranan itu......


20hb aku cuti.....p thk dilwale....semua org terkejut aku p paka lebih kurang 2 jam kot dr terengganu....takut aku terberanak....hahahahaha...

Sepanjang pregnant alhamdulillah aku ta de apa2 alahan pon....tanda2 ada 2 3 kali je....excited aku tunggu...sampai aku rasa....malas nak pk dah...kalau sampai masa baby mesti keluar....

Pastu 21hb aku balik kampung unah suami.....nak beranak kat setiu kannnn....

Malam tu aku gedik....minta laki aku buat nasi goreng...rasa nak makan masakan somi sendiri katanya.....pujuk kemain...bo layan...siap nangis2.....somi cakap...esok saya buat yer...aku jawab....nanti kalau adik keluar mana sempat makan dah......dia pon surrender....tapi aku tak sampai hati sebab mil dah siapkan lauk untuk kami.......nanti sape nak makan...ececeh....so aku terima la somi aku ckp nak buat nasi goreng esok....



Malam tu kami tido cam biasa....tapi aku tak leh tido sangat....pastu aku ada mimpi beranak...hahahaha...semangat ooo....pastu tetiba rasa basah......aikkkkk.....takkan aku kencing....cepat2 aku kejutkan somi....bangun la dia mamai2 campur terkejut bila aku cakap air ketumban pecah...siap suh dia cek lagi.....aku try tahan but still keluar....nurse cakap kalau air kencing kalau kita tahan dia tak keluar...yg ni tak leh tahan2 dia tetap akan keluar......

Pastu sebab dah confident tu air ketuban....aku p tandas.....konon nak basuh la...sempat aku kejutkan mil.....mil terus je suh aku p tukar baju p hospital.....laki aku sempat lagi p amik mop nak mop air ketuban....tapi kena marah ngan mil...hahhaha...memang kelam kabut la....tapi aku cool je...sebab aku ada baca dalam group ada kawan group tu pecah ketuban awal pagi....kul 7 ptg baru deliver.....so ak rilek2 je la....lagipun aku tak sakit perut pon....x rasa pape...cool n steady okay....


Sampai hospital.....dia suh aku kencing pastu dia pasang mesin nak cek jantung baby....mende ntah nama mesen tu aku lupa....yg ni aku pernah kena sekali masa baby kurabg bergerak....so aku dah ada pengalaman camana nak suh relax n steady.....sebab aku tak leh baring.....aku boleh mengiring je....so aku gtau nurse tu awal2....lepas tu aku main hp....kalau tak bosan la..20 minit kot....padahal waktu tu should be aku berzikir.....hihihi.....


After that aku kena tahan kat wad....somi balik p buat nasi goreng....hahahaha....aku lepak2 kat wad hospital...oh ye...pecah ketuban kul 4.30 pagi....so need deliver b4  4.30 pm...about 12 hour....kalau tak kena transfer p hospital besar kt...adededeh.....

Bila pecah ketuban memang tak selesa....sebab air dia keep keluar...ao kena pakai pad....aku plak tak biasa so tak reti sangat....jd banyak la aku guna pad....hahahaha.....asyik tukar pad je kerja aku sebab aku tak selesa...


Sakit......sikit2 je....memang boleh main mesej lagi....update dekat group..alhamdulillah....kena warded hari jumaat so somi boleh teman aku sebab waktu melawat dia kul 12.30 sampai kul 7.....sebelum waktu melawat somi sempat bawakkan nasi goreng air tangan dia.....dengan keropok dengan salad...spesel bagi aku....sebab kalau aku sendiri dalam keadaan mcm tu harus aku buat simple2.....tadek dah keropok2 salad2 bagai.....sebab takut terberanak kang tak sempat makan nasik goreng...hahaha...

Sampai jiran2 katil cakap....baiknyeeeee somiiii awak...hahahaha.....depa tak tau aku dok menggedik dri malam tadi lg nak makan nasik goreng somi....

Sakit mai sekali sekala.....bila mai sakit aku geliat2.....duduk mengiring belan2 pegang pinggang....as for me...sakit bahagian pinggang ke bawah.....time ziarah je somi aku mai.....dia tengok aku geliat2 muka berkerut2 tahan sakit....dia urut2 aku siap peluk2....sampai aku menitis kan air mata....air mata tu menitis bukan sebab tak tahan sakit....tapi terharu...hahahaha....padahal tadi masa sakit sorang2 rilek2 je...hihi.....

Lunch...aku makan makanan hospital....pastu nasi goreng somi aku ada lagi...memang banyak gila dia bawak...amboiiihhh perli ka apa....tapi sebab tak mau bg dia kecik ati...aku makan pulak nasik goreng dia...salad dia....and keropok dia sampai abis
...hehehe....walaupun dah habiskan sepinggan nasi hospital....tak mau bagi somi kecik ati punya pasal....hihihi....makan kurma jugak....ikut nasihat bebudak group....nak bagi tenaga nak teran nanti....hehe



Pastu kul 3 something nurse panggil cek jalan.....sebelum cek jalan aku gtau kat somi.....kalo bukaan still 2cm...kecik ati....sakit kemain tapi jalan maintain...hahahm..oh yer....tadi masa aku kena warded bukaan baru 2cm....bila cek jalan..bukaan 3cm je....so conclusionnya aku kena p hospital terengganu.......by ambulance....somi aku p bayaq bil...aku dah kena tolak p ambulance....aku sempat kemas2 barang siap letak kasut kat luar katil supaya somi nampak....ahhhh....sekalii dia boleh tertinggal itu kasut....huaaaaa


To be continue....

8 comments:

rel='nofollow'>Yana Libra said...

ni kira kes leaking la ni kan..sy pun sama gak camni..last2 czer T_T

rel='nofollow'>QasehnyaRania said...

alhamdullillah
tahniah nini
selamat berpantang. jaga dirii :)

nextt..

rel='nofollow'>LYAfrina said...

pgalaman terindah...lg2 kalo cahaya mata pertama..

hehe..klo lelaki gak mmg camtu, msti ada ttinggal jgk.. haha..

rel='nofollow'>Nabila Syifa said...

alhamdulillah semua dah selamat

rel='nofollow'>sya mimie said...

Assalammualaikum nini.. Dh bersalin rupanya ya. Hee.. Pengalaman indah sebenarnya kan.. :)

rel='nofollow'>NA said...

Tahniah.
Bila nak sambung cerita?

-wina1979-

rel='nofollow'>Nooriah Abdullah said...

Teimakasih Nini
Wah dh laama tk update ni
Sambunglah lgi btw tahaniahhh ya

rel='nofollow'>aryan azra said...

Wah tarikh lahir ammara sama dengan acik la...22 jan, tp tahun lain la hehehe acik tua dah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....