Thursday, June 16, 2016

Pengalaman melahirkan part 2

Cerita ni sambungan dr pengalaman melahirkan part 1 yer....

Masa nurse tolak aku ke ambulance....
Aku rilek rilek je....sampai nurse tu tanya tak sakit ke...hahaha.....sakit nurse oi....tapi sakit tu jarang2 so aku chill je la....kalo sakit baru muka aku berkerut2.....ala sakit 3cm je pon...tade la sakit mana...still boleh senyum senyum....haha...

Dalam ambulance....aku siap dok wasaap group habaq aku akan ke hospital kuala terengganu.....haha....naik ambulance tu best.....sebab dia laju lepas tu terhentak hentak....so kesakitan aku berkurang....30 min ak sampai ke hospital besar kuala terengganu....kalau ikutkan 45 min jugak setiu ke terengganu ni....

Sampai je terus kena cek jalan lagi.....4cm....terus kena bawak p lr....again selipar ak tertinggal...kan kita lompat lompat bed je kan...adoiiii.....

Masa kena tolak p lr tu.....ada doc lelaki tu mcm excited tgk aku....sudahhhhh....adakah dia ni akan join sekali....yes...dia ikut aku and sibuk cek jalan lagi....aku tanya kenapa nak cek jalan lagi...kan td dah cek...dia cakap tadi kat bawah....ni kat atas...dalam lr....amboiii seronok ko korek korek kannnn...grrrrr


Sebenarnya aku kena induce...depa masukkan air kat tangan tu....aku sempat tanya depa ckp nak bg cepat bukaan......patut la aku perasan depa dok p kat situ mcm makin kuatkan ubat tu ja.....and once dah masukkan ubat tu kesakitan akan semakin terasa.......jarak sakit dia cepat sampai ko mcm tak sempat nak bernafas eh sakit lagi...camana nak habaq eh....haha....

Suami ada kat sebelah tp dia boleh rileks sebab aku boleh gelak lagi....mana taknya depa bijak sangat p tanya....puan sakit ka....eh eh eh soalan anggg.....hahaha.....

Pastu doc bagi gas suruh sedut kalau sakit....aku tak pandai guna....suami tolong konon tapi lucu aku rasa....dia letak dkt mulut aku sedut lepas tu dia angkat aku bernafas....and dia buat benda sama ulang ulang....lepas tu nurse tegur...aku gelak...ye lah...aku tak pandai kamu tak ajar...pastu nak marah marah....pastu dia tanya aku....sakit takkkk....again aku gelak...pastu dia nak marah aku....aku jawab....dahnye boleh tanya sakit ke idok...hahaha....sebab tu aku gelak....dia ckp awak bru 5cm nanti awak dah tak boleh gelak sebab sakit.....

Aku sempat wassap kat group lagi wat happen...hehe....sebab sakit dia jarang2.....bila sakit suami aku tolong gosok and memang okeylah walaupun sakit tu tak hilang....

Sebenarnya dok mengiring lagi best dari terlentang.....pastu tekan pinggang memang sakit dia akan berkurangan....

Suami mintak izin p solat maghrib....kata doc sebab dah cek jalan....next cek jalan pukul 9.30....doc kata tak leh check kerap2.....pastu dr 5cm nak ke 7cm tu aku dah start sakit kerap...sempat dok ingat mcm ni la mak ak dlu beranakkan aku.....pastu dok ingat dosa2 lalu....pastu zikir macam2.....

Masa tu aku pakai tudung labuh.....sebab sarung je siap.....pastu ada doc perempuan tu ckp buka la kerongsang awak tu....aku blur blur sempat g tanya kalau saya bukak boleh tak...doc tu cakap boleh...terus je aku bukak....aku ingatkan doc laki tadi tadek dah....sekali lepas tu dia datang balik...hampeh.....

Bersambung.....



8 comments:

rel='nofollow'>Nurzakiah Hanum said...

great sharing

rel='nofollow'>Nooriah Abdullah said...

Pengalaman yg tk boleh dilupakan ni
Kaknoor dh habis lupa pengalaman ni
Lama sngt dah hehe
Anak bungsu dah 17thn hehee

rel='nofollow'>Nooriah Abdullah said...

Pengalaman yg tk boleh dilupakan ni
Kaknoor dh habis lupa pengalaman ni
Lama sngt dah hehe
Anak bungsu dah 17thn hehee

rel='nofollow'>Nor Azimah said...

Org teganu rupanya, Setiu, jauh tu nk gi hospital k teganu. Akk dulu anak sulung ngn no 2 bersalin kt hosp teganu juga.

rel='nofollow'>Nor Azimah said...

Org teganu rupanya, Setiu, jauh tu nk gi hospital k teganu. Akk dulu anak sulung ngn no 2 bersalin kt hosp teganu juga.

rel='nofollow'>QasehnyaRania said...

tak suka kanbab seluk seluk ..
tp sy alhamdulillah dpt nurse and doktor pempuan.
3 kali je check jalan.. pastu terus ke LR

rel='nofollow'>aryan azra said...

Pengalaman yg tak dapat dilupakan... Sakit tp lupa dah mcmmana sakitnya tu

rel='nofollow'>Nora Karim said...

Pengalaman indah bagi seorang ibu adalah melahirkan dan menyusukan anak sepanjang 2 tahun... cukup indah!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....