Tuesday, July 25, 2017

The new me

Assalamualaikum wbt..

Saya ingat saya kuat...rupanya tidak..
Perempuan ni pelik, kadang kadang dia sanggup stalk sampai dia sakit hati...hihi...
Saya ingat bila saya stalk dan hati saya tak terhiris dan saya boleh tersenyum tu maksudnya saya cool...hahaha..

 Cool la sangat...ekekekeke
Fb saya setahun yang lalu...tengok tu...nama adam lagi...hahaha
Saya tukar nama la, saya unfriend kawan kawan, saya buat fb baru...and last....saya tak buka akaun fb terus...hahaha

Sebabnya saya tak kuat tuk saja saja buka fb nanti tangan saya p search orang yang saya tak suka...adoiiii....parah betul saya ni kan...haha
Kalau dah benci tu sepatutnya jangan ambil tahu..ni sibuk nak stalk...ekekeke....

Saya pernah uninstall whatsapp saya dan saya hanya main telegram sahaja
Sebabnya, saya tak dapat nak tahan diri daripada stalk whatsapp perempuan tu..hahahaha...

Lepas tu saya yang sakit hati....yesss...ada yang kata bodoh macam tu...tapi itulah hakikat yang saya lakukan....

Saya ambil masa juga untuk install balik whatsapp dan delete nombor dat girl....ha...baru hati ni tenang....ahahaha...

Sebenarnya bila berlaku sesuatu macam tu, orang macam saya perlukan sokongan keluarga yang berterusan. Tak boleh biarkan keseorangan sebab bila sendiri maka banyaklah hasutan hasutan yang membawa pada sebuah tangisan...

Kalau dok lepak ramai ramai saya masih mampu bergelak ketawa act as nothing happen. 

Ada jer orang yang tak faham bila saya tak buka fb, bila saya uninstall wassap..
Sebab bagi dorang, susah la nak.berhubung dengan saya bila saya tak de wassap, announcement dalam group family saya tak terima...
Senang cakap....masa tu saya tak boleh kawal diri saya sendiri untuk tidak stalk...so cara dia saya kena uninstall wassap. So saya uninstall la wassap. (Saya pilih untuk uninstaall wassap compare than delete fon no perempuan tu...hahaha)
Ada yang kata tak payah la stalk.....pakai je wassap macam biasa...
Entah lah susah saya nak cakap...sebab hanya orang yang pernah alami dan pernah buat macam yang saya buat je yang akan faham. 

Even nak delete nombor telefon pun susah. Nak delete gambar lagi susah. Betul betul memerlukan kekuatan yang sangat tinggi. Hihi..saya cuma mampu delete gambar kenangan dalam fon aje...dalam hard disk masih ada gambar gambar kenangan. Biarlah saya bukan selalu buka pun hardisk tu. 

Hari ini saya rasa saya dah sihat sepenuhnya kot..inshaAllah =) 

Sebenarnya saya nak share sesuatu...hihi...tapi panjang pulak mukaddimah dia kan...hahaha

Juz my opinion here..based on apa yang saya lalui =) 

Basically...ingat Allah, baca quran banyak berzikir =) 

Kalau dengan tukar nombor fon, delete fb, delete wassap tu buat hati.kita tenang...buatlah....mungkin nampak kita nampak macam lari daripada masalah ...tak pe nanti bila kita dah ready kita boleh hadap dengan cool..

Masa je yang mampu mengubat hati yang tersakiti...sabar dan terus bersabar...oh ye..paling penting bersyukur dengan apa yang kita ada =) 
Bahagia tu tak semestinya kena ada suami kan...bahagia tu bila kita pilih untuk bahagia dan bersyukur dengan apa yang kita ada...
Terlampau banyak pemberian daripadaNya, tapi adakala kita terleka...yg ada kita tak nampak yang tak de tu yg kita nak...hihi

Kalau dengan jadi "the new me" boleh buat kita okey, why not....hahaha...saya sendiri pernah benci nama nini...hahaha....so saya guna nama lain...but now dah ok kot dengan nama tu...hihi...

Nanti saya share lagi kalau ada tips yang saya guna...
Eh kalau u alls pun ada tips boleh he share sekali....cara kita tak sama tapi matlamat kita sama....ubat hati sendiri...hihi

9 comments:

rel='nofollow'>aryan azra said...

kalau sesuatu itu menyakitkan baik kita buangkan terus jangan kita cari2 lagi kalau buat hati kita bertambah sakit dan tidak tenang.

ya dengan mengingati Allah hati kita akan lebih tenang. banyakkn berzikir, baca quran, dekatkan diri kita pada Allah inshaAllah semuanya pasti akan pulih.

Jika kita pilih untuk bahagia pasti kita bahagia, jika kita pilih derita kita akan derita, kerana apa yang kita fikirkan itulah yang akan terjadi. Akak doakan semoga kehidupan nini akan bahagia sentiasa dan perjalanannya juga dipermudahkan inshAllah.

comellah sikecik tu

rel='nofollow'>Noor Azlan said...

Biasalah tu kalau sakit hati kan... tapi ingatlah, kalau hati kita sentiasa dalam rasa benci, kita sendiri akan rugi....

rel='nofollow'>Norhayati Mohd Isa said...

Untuk lebih tenang adalah dgn memaafkan ..
Walaupun sukar utk melakukan kata Prof Dr Muhaya..

Tapi percaya lah nini..
Akak dah buat..
Akak maaf kan dan sedekahkan al fatihah..
Supaya Allah bagi hidayah..
InsyaAllah.. hati semakin tenang..

rel='nofollow'>saniah ibrahim said...

Betul nini apa yang CH kata tu...tapi tulah tak semudah itu bila dah disakiti.
Apapun bertabah lah...nini kan ada yaya.

rel='nofollow'>cinta said...

Awak seorang yg kuat.
Sebab awak seorg perempuan.
*tepuk2 bahu*

Lgpun awak tahu kita ada Allah. Kan :)

We never know what worst luck that your bad luck has saved you from.
Maafkan n move on. (Org xrasa ckp snang la. Hehe) Tp kan itu yg awak sedang buat kan.

Btw stalking ni kurang sihat. U know curiousity kills d cat. He3.

Anyway selamat mnjadi d new you. Apakata celebrate diri sniri hari ni. Dgn semangkuk aiskrim pn boleh ;)

rel='nofollow'>mamapp said...

Insya Allah nini kuat dan dpt harungi fasa sukar ni. Mmg pedih Dan susah Sgt Kan nak melupakan.. Ingat family, ingat Allah, ingat yaya. You'll be strong insya allah

rel='nofollow'>Cik Yaya said...

macam keadaan yaya skrng je..huhu
bnyk kli jg unistall wa la,deactivate ig,fb..blog ni pun yaya pernah disable kan..
atas sbb2 tertentu..huhu.sedih.kecewa.sume ada.
tp da activate fb dgn blog balik..nk pulihkan blik hati n perasaan ni..cewah
hehe.well apapun,kena move on kan..biala org nk kata apa, diri kita,khdpan kita..
moga terus sabar,tabah.. Allah sentiasa ada untuk kita..kita je yg selalu leka dan alpa
Allahu

rel='nofollow'>dorsett pink said...

Saya dari dulu tak ada FB... Hanya ada blog jer, pastu sejak last year baru buat instagram tapi tak aktif pun... So sy cuma aktif di blog je.. FB tu buat masa skrang tak ada hati nak buat akaun. Hehehe. ** sory mark zukerberg

rel='nofollow'>tiga lalat said...

salam singgah., ;p

ps., wak bukan stalker yee

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....