Saturday, July 8, 2017

Tips ringkas didik anak cara islam

Assalamualaikum wbt

Tertarik dengan tips ni =)

Diari Imaginasi Si Psiko 🎭:
Tips Ringkas Didik Anak Cara Islam 🎓

Anak adalah anugerah dari Allah kepada pasangan yang telah bernikah. Anak juga adalah ujian pertama untuk ibu bapa untuk mendidik untuk jadi apa yang mereka perlukan.

Jadi, sebagai umat Islam akhir zaman, kita sering lihat apa yang berlaku kepada anak mereka, sedangkan siapa yang mendidik mereka selama ini? Bukan guru, bukan ustazah, bukan ustaz tetapi ibu bapa sendiri.

Jadi, yeop menulis untuk memberitahu kepada semua secara mendalam atau memahami bagaimana hendak mendidik anak-anak kita untuk menjadi lebih menghormati ibu bapa. Insya-Allah.

👶🏻TAHAP PERTAMA – Anak yang baru lahir sehingga mumayyiz (6 tahun). Hendaklah kita banyak bergurau dan membelai mereka dengan penuh kasih sayang.
(Yaya sangat suka bergurau. Ingatkan sebab abi dia suka bergurau rupanya memang pada umur dia kena banyak bergurau...lepas ni dah faham la kalau nangis nangis tu maknanya minta dilayan la tu...hihi
Tapi bergurau kena hati hati juga, bahaya kalau ketawa non stop sebab dia tak pandai nak bagutahu kita dia penat)


👦🏼TAHAP KEDUA – Anak berumur 7 tahun sehingga baligh (14 tahun). Hendaklah kita mendidik mereka dengan arahan, displin dan beri tanggungjawab.
(Yang ni saya belum ada pengalaman tapi saya pernah baca kisah seorang bapa. Katanya dia bagi anak dia pelihara kucing sebab pelihara haiwan mengajar erti tanggungjawab. Sebab kena bagi makan bagi minum bagi mandi bersih sangkar dan sebagainya)


👱🏻TAHAP KETIGA – Anak berusia 15 tahun hingga dewasa (21 tahun). Hendaklah dididik dengan cara berkawan, bertukar pendapat dan hormati pendapat mereka selagi tidak bertentangan dengan syariat.


👨🏼TAHAP KEEMPAT – Anak berusia lebih daripada 21 tahun. Hendaklah para ibu bapa memberi mereka kebebasan bertindak selagi tidak bertentangan dengan syariat. Ibu bapa hanya perlu bertindak sebagai penasihat agar segala tindakan mereka terkawal.

#yeopmaz

@DiariSiPsiko


Ni tips saya copy dari channel...u olls ada tips lain boleh la share yer. Pengalaman tu juga lah yang akan mematangkan kita =)

7 comments:

✿Cik Cappuccino Latte ✿ said...

macam perpatah melayu
'mlentur buluh biar dari rebungnya

Siti Fatimah said...

nice tip..
Anak sulung saya berusia 12 tahun, memang kena terapkan dengan disiplin

Nieda ramly said...

parents kena ada ilmu kan...abru boleh mendidik generasi muda dgn betul

Adam said...

Lovely.
Menarik

Fidah Shah said...

Thanks sharing..
Agak mencabar juga bila anak sudah remaja.

dorsett pink said...

Nice sharing

aryan azra said...

tips yang bagus dan perlu diikut

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....