Tuesday, July 4, 2017

Umar dan hana

Assalamualaikum wbt

Seboleh mungkin tak mau bagi anak tengok video...tapi tu lah kadang kadang kalau dah tak larat video ni sangat membantu...ahahaha...

Untuk yaya...dulu dia suka didi... Sikit sikit di...di...maknanya dia nak tengok didi...bangun sahur nak tengok didi...banyak cantik...so saya cakap kat dia...didi tidur....tengok jam tu baru pukul 6 pagi...tidur dulu esok tengok didi...(dan macam biasa dia akan respond...ha ? Ha ? Ha ? Sila bertabah ulang benda yang sama)

Lepas tu bawa dia masuk bilik tutup lampu dan tidur. Kadang kadang kesian jugak bila dia berpusing pusing menonggeng segala semata mata nak tidur tapi tak boleh tidur...tapi disebabkan nak tengok didi dia usaha juga untuk tidur.

Esoknya pukul 8 pagi dah bangun minta didi...sebab dah janji so kita bagi la kat dia...hahaha...

Budak ni kalau dah janji dengan dia cuba tunaikan..kalau tak jangan berjanji...takat nak janji tengok didi ok lagi...kalau janji nak p berjalan saya kena pk balik...haha

Lepas tu buka didi and bagi fon...
heaven dia tengok didi...saya ni agak garang kalau dia sentuh sentuh benda lain sampai keluar benda lain nanti saya marah, lepastu kalau dia baling fon saya marah, saya bercakap dengan dia macam la dia faham kan....tapi at last dia berjaya pegang fon dengan baik...kadang kadang je tertekan iklan atau tertutup u tube tu...


Tapi sekarang dah jarang tengok didi...banyak tengok umar dan hana dan ada masa masa tertentu. Kalau behave boleh la tengok. Kalau mengamuk tak tentu hala sorry yer...memang ai tak kan bagi. Nak tengok umar dan hana sila behave. Kira macam reward sebab perangai elok...gituuu


Umar dan hana ni macam islamik sikit. Tajuk lagu dia alhamdulillah, sayang ma ma papa, bismillahirrahmanirrahim etc. Kadang kadang ubah lirik guna lagu umar dan hana...siap sebut lagi...umar dan hana kata pakai baju alhamdulilah....baru dia diam dan pakai baju. Kalau tak pakai baju macam kena dera...mengamuk kemahen...padahal pakai baju je pun. Haih. Yaya ni saya perasan kalau mak buat apa apa kat dia...kena bersembang dengan dia atau nyanyi atau bergurau
..tak boleh diam je...nanti dia tak mau. Mungkin sebab dari baby lagi saya suka bercakap dengan dia gara gara baca artikel bagus sembang dengan baby. Huhu.



Pastu lau mandi....nak ajak naik tu kan tak leh main taram je dukung masuk bilik. Kena kira dulu....5...4..3..2...1...done !!! Baru dia tak mengamuk...

Ni tips saya baca kat mana ntah..cara nak stopkan anak yang tengah main. Tak boleh stopkan on the spot, kena cakap kat budak tu lagi sepuluh minit yer...lima minit, dua minit and....time's up...

Yang ni la saya apply untuk ajak yaya naik mandi. Menjadi. Hihi


U ollss ada tips...deal dengan anak anak...jom share =)

4 comments:

rel='nofollow'>Kakcik Nur said...

Cucu makcik pun suka tengok Omar Hana. Siap dia boleh hafal dialog dan lagu :)

rel='nofollow'>Ainniah Zulkefli said...

Sama. guna tips "lagi berapa minit...." macam tu. especially kalau main playground, gi jalan2, bawak mainan masuk toilet, etc. alhamdulillah menjadi.

rel='nofollow'>E'in said...

same macam anak e'in.. sebelum nie kemain syok dengan didi.. sekrang nie omar & hana pulak.. hihi..

rel='nofollow'>mamapp said...

Bdk2 mmg suka Sgt dgn Didi and friends Dan Umar Dan Hana kan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....