Wednesday, August 9, 2017

Proses penceraian

Assalamualaikum wbt

Seboleh mungkin kita taknak melalui ptoses ni kan....tapi
Takdir yang menentukan...haha
Sila lah redha
Yesssss....sebut the word redha memang mudah =)

Eh eh sebenarnya nak share apa yg perlu dilakukan kalau si suami dah lafaz cerai...

Tak payah buat apa apa...haha..

Sebenarnya bila di ceraikan, nasihat saya la...duk rumah dab tunggu je saman dari mahkamah untuk ke mahkamah untuk pengesahan...

Saya dah buat silap hari tu, sebab marah, sakit hati dan geram,
Saya pergi mahkamah untuk buat pengesahan cerai...
Lepas tu kena failkan kes...
Saya tak reti la guna bahasa mahkamah, senang cakap saya kena isi borang dan borang tu kena taip...kalau tak boleh buat boleh minta kerani buatkan dan kena bayar....
Ha...sebenarnya saya nak bagitahu semua proses kena bayar...hehe
Nak buat tuntutan pun sama, kena buka fail...
Kalau ada lima tuntutan, lima fail kena bukak dan semua kena bayar...

So...kalau kita ni rasa kita tak bersalah..macam saya...Dah lah kena cerai, lepas tu saya kena bayar pulak...dlm rm70 plus plus...saya lupa...
Saya rasa macam...grrrrr...hahahha

Sebab tu saya cakap, kalau diceraikan biarlah suami yanh baik hati ceraikan tu setelkan, kita tunggu saman sampai rumah and pergi court jer...hihi

Lepas perbicaraan, kena bagi sijil nikah and kad nikah tu balik..ye lah dah berpisah kan...so depa akan ambil balik...tak tau la depa simpan ke buat apa..haha

Lepas dah setel semua...nak ambil surat cerai tu...surat tu macam sijil nikah juga cumanya sijil cerai..
Biar bekas suami tu ambil dulu sijil tu baru kita p ambil...sebabnya siapa yang ambil dulu dia yang bayar...rm30 kalau tak silap...karang nanti bengang lagi kena bayar lagi...hahaha...

Yang ni saya tak kena bayar sebab ex dah ambil dulu...sijil ni ambil kat pejabat agama tau bukan kat mahkamah...

Oh yer,  sebenarnya kita boleh guna lawyer gov...and mungkin murah sikit kot...saya tak pasti pula...sebab saya belum ada pengalaman tu...sesiapa yang ada info boleh la share yer =)

18 comments:

rel='nofollow'>Radhia Razali said...

Semoga sis kuat mengharungi segala proses penceraian. Ada hikmah di sebalik segala kejadian yang berlaku pada diri kita. Percayalah & yakin kepada Allah SWT.

rel='nofollow'>Ann Ishak said...

semoga tabah

rel='nofollow'>zai zamree said...

moga tabah. Mungkin ada hikmah pd setiap kejadian

rel='nofollow'>Amanda Suria said...

Betul..kalau kita tak salah dan diceraikan better tunggu surat panggilan ke mahkamah. Macam SA dulu memang tunggu sampai dapat surat tu dan terus ke mahkamah, disana jalani proses Sulh dan terus naik mahkamah utk lafaz cerai..satu hari je settle.

rel='nofollow'>mamapp said...

Santai je penerangan nini. Tq nini for tips memang perlu tau bagi semua wanita. Mama tau nini strong

rel='nofollow'>Nor Azimah said...

Sekurang2nya apa yg Nini lalui Dan kongsikan di sini menjadi ilmu utk yg lain.
Yakin Ada hikmah atas semua yg berlaku.

rel='nofollow'>Uyul Rosli said...

ohh begitu rupanya proses perceraian.
Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan

rel='nofollow'>Normala Saad said...

Semoga tabah menghadapi kehidupan seharian.

rel='nofollow'>Eeiou _ said...

Sis you're such a strong woman. No doubt.

rel='nofollow'>hainom OKje said...

Alahai sedihnya dengar berita ni Nini....
Tak perlah kan dah namanya takdir. Moga Nini jumpa orang yg lebih baik dan soleh ye lepas ni, insyaallah.

rel='nofollow'>Ainniah Zulkefli said...

ada yg jauh lebih baik dan sesuai untuk nini nanti. Allah tak jadikan sesuatu tak bersebab dan berhikmah. Hikmah2 pula hanya untuk yang terus bersabar dan redha. I know you are strong.

rel='nofollow'>atiehilmi dot com said...

sis.. kuat nye !! semoga urusan sis dipermudahkan.. cuma.. tolong bahagia jek lepas ni..

rel='nofollow'>Miza Talib said...

Moga nini kuat.

rel='nofollow'>Ayy said...

Terima kasih nini untuk perkongsian ini..

rel='nofollow'>nadhie wueen said...

Ya Allah.. moga tabah ye. InsyaAllah apa yang berlaku ada hikmahnya. Harap semakin kuat lah selepas ini. Yup, saya pernah dengar jugak. kalau pi mahkamah ni, semua duit. isi borang duit, itu duit ini duit. di manalah keadilan utk org yg teraniaya, utk org susah lagi. huhu. apapun moga tabah ya . dun sad2 :)

rel='nofollow'>aryan azra said...

Allah beri ujian apabila Dia tahu kita mampu untuk laluinya kan dans etiap orang ujiannya berbezakan. Moga kita semua tabah dan sabar dalam menghadapi ujian dari Allah

rel='nofollow'>SalbiahM said...

tabahlah nini..sekurangnya ex nini selesaikan dengan baik. ada yang kena turun naik mahkamah.

so true. redha tu nak sebut memang senang

rel='nofollow'>Juls Julie80 said...

salam ziarah yer sis...tq jgk sudi drop komen kat blog saya aritu..

semoga sis terus kuat...apa yg terjadi ada hikmahnya dan Allah bg ujian utk hambaNya tidak melebihi kemampuan sis..semoga ada yang lebih baik utk diri sis di masa2 akan datang. :'(

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....