Wednesday, August 2, 2017

Tips hafal nombor telefon

Assalamualaikum wbt

Saya ni, sampai sekarang tak ingat sifir...hahaha
Ok sebenarnya nak bagitau saya ni susah sikit bab bab menghafal.ni
Mungkin sebab banyak makan kepala ikan...eh...haha
Kepala ikan aya @ ikan tongkol tu....sedap tau...hihi

No telefon husband (dulu) pon tak ingat...haiyaaa.....
Bahaya tau kalau tak ingat sebab nanti emergency, fon mati then mana nak refer...susah tu..
So by hook or by crook kena juga hafal no telefon someone important in your life....gituuu...

Ada orang makin dipaksa hafal makin tak ingat...
Berterabur habis
Haha
So kita buat secara natural...

Bila kita selalu tengok kita akan ingat
So...no fon husband tu
Save dengan no fon juga
Pada contact no tu tayah tulis
Sayang atau husband atau bucuk atau watever la...
Tp tulis no fon dia jugak

Keberkesanan dia,
Semakin banyak korang berwasap atau bermesej dengan dia semakin cepat korang ingat no telefon dia...hehe

Selain tu....
No fon yang penting tu, simpan lah secara manual juga
Contoh
Mom
Dad
Husband

Tulis dalam kertas cantik cantik letak dalam bag. If emergency and hp problem boleh cari dalam purse aje =)


16 comments:

rel='nofollow'>Kakcik Nur said...

Makcik ni nombor telefon suami memang hafal, tapi nombor telefon anak-anak satu pun tak ingat.
No kad pengenalan suami dan anak-anak, InsyaAllah makcik ingat semuanya... :)

rel='nofollow'>Nurzakiah Hanum said...

terbaik

rel='nofollow'>Belang Tarung said...

beli sahaja postpaid sim card..banyak nombor senang haha..kalau lupa jgk sms balance info kat digi ka umbile ka..akan keluar nombor haha

rel='nofollow'>saniah ibrahim said...

Akak yang hafal nya no suami & diri sendiri je ...anak2 satu pun tak ingat.Tapi utk kecemasan akak siap2 tulis kat buku nota yg dibawa ke mna2 ...sejak dulu lgi dh buat berdasarkan pengalaman pahit.

rel='nofollow'>Radhia Razali said...

bagus tips ni..Sebab saya sangat lousy nak ingat2 nombor ni..huhu..

rel='nofollow'>aryan azra said...

akak ni memang tak hafal la no.telefon no suami pun tak ingat

rel='nofollow'>Ann Ishak said...

no phone suami, saya hapal sangat...beza satu no je dengan no phone sendiri :D

rel='nofollow'>Noor Azlan said...

Saya selalu beli no yang partner untuk isteri.. so tak susah nak ingat..

rel='nofollow'>Miss Mirror a.k.a Sam said...

Nombor hubby, Kak Mirror ingat, sebab masa kat Msia dulu.. selalu call guna phone rumah (tak de auto dial).

rel='nofollow'>Norliza Nordin said...

kite ni hp asben ingat.. no ibu ke adik beradik yang lain tak ingat huhuhu.. susah betul nak menghafal

rel='nofollow'>Nor Azimah said...

No phone ni rasanya sape2 pun susah nk ingat. Akk no phone suami je ingat, no ank2 pun tk ingat.

rel='nofollow'>Zana Mn said...

No telefon sendiri pun asik lupa. Tapi tu dulu, sekarang dah insap hihi :)

rel='nofollow'>mamapp said...

Bagus juga tips tulis Dan letak dlm kertas Tu. Kita x tau bila emergency Ada gunanya

rel='nofollow'>Qairina said...

betul sgt bila x save no tu mmg sng nk igt familiar gitu kan :-) nice tips

rel='nofollow'>Ira said...

Tq share tips ni..
Bagus juga tulis atas kertas tu, selain dr utk rujukan kita, boleh juga dirujuk oleh org lain. Mana la tau kan, kalau emergency kita x sedar ke apa. Biasanya phone kita lock, org lain mesti x tau nk unlock.

Ira no phone suami tu igt, tp kdg2 time blur tu, gagap juga.. Hehe..

rel='nofollow'>hainom OKje said...

Betullah Nini.... semakin maju semakin jadi pelupa pulak otak ni hihi....mmg teruk betul.
Bagus jugak tips tu. Kalau dah tengok hari hari, insyallah senanglah ingatkan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....