Thursday, May 19, 2011

AKU BUDAK MEDIC

Aku budak medic meh ? hahaha...memang pun aku tipu...saje je tulis aku budak medic...sebab rasa cam hebat gile kalu aku dapat jadi budak medic...mesti mi abah aku orang paling gembira kat kampung, anak dia bakal jadi doc...okeh itu hanyalah angan2...

dulu aku budak sains tulen..diulang sains tulen okeh...so kira boleh berlagak la dengan budak2 akaun, atau lk sebab aku pandai (konon)...pastu sekolah plak, leh la, sekolah budak2 pandai gak la...so memang boleh sangat2 berlagak..kalau orang tanya...awak kos apa...kembang kempis idung nak menjawab, saya sains tulen, awak ? pastu kawan tu jawab saya budak akaun je....ok akaun je....makinlah aku berlagak, bajet bagus, rasa amat pandai (konon)......

tu kalau tanya amik ape ? cuba tanya...awak dapat berapa A ? add math awak camana ? Fizik awak how ? Kimia ? Bio...? hamek ko...terduduk aku disitu, sebab semua yang disebutkan itu...h.a.n.c.u.s....jadi apalah istilah berlagak tu ? hohohoho.....

dulu, aku pun cam tuh, bila tanya akak2 form 4, akak kos apa...bila dorang cakap dorang sn tulen...dalam hati....wow...akak ni terer....pastu tanya lagi akak lain, akak kos apa kak ? dia jawab akaun....dalam hati...oh akak ni tak pandai....amboi suka suki...aku tau budak akaun akan bengang dan nak belasah aku sekarang juga...ok sila bersabar ye...

kadang2 pengaruh sekeliling.....pandangan orang.....banyak mempengaruhi keputusan kita....kadang-kadang kita pilih benda tu sebab GELEMER, RASA HEBAT, WOW......ye lah, kalu amik kelas akaun, biasa kelas belakang, pastu orang pandang pun....sebelah mata je..bagus kalo sebelah mata, kalo tak pandang langsung...semua tu bagi kesan yang mendalam buat diri kita....

tu lah, silap kita sebenarnya.....apa yang kita pilih sepatutnya, biarlah sesuai dengan kemampuan kita, bukan sebab course tu GELEMER, ORANG PANDANG HEBAT, WOW etc.....dulu aku amik sains tulen sebab, cikgu aku cakap senang masuk u, ye lah, kalau budak sains boleh je nak amik course apa2 pun kat u nanti, p kalu budak akaun, boleh ke amik sains...cam tak leh je...tak sure la plak...tapi cg aku cakap cam tu la kan...(konon)nya....dan aku pun amiklah sn tulen, mak cik aku tak bagi at first, takut aku tak leh bawak, ye lah, UPSR n PMR sains aku B je....cam tak leh g A...so how come aku nak amik sains tulen dengan fizik, kimia, bio, add math...tapi aku nak jugak....dan aku pun amikla....

erm...rasa menyesal tu tadek la..dah lepas pun....cuma sekarang tadek la aku nak amik course sains kan....tamo la...aku nak ukur baju di badan sendiri je...tak larat la nak kejar subject sains ni....aku tak minat...siyes...im not a kind of person yang minat sains...jujurnya, kepala aku kepala sastera okeh...bila masuk sains da lama tinggal benda2 jiwang...haha....

so...apa yang aku nak sampaikan, tak kisahlah....kita amik course apa, kerja apa...yang penting biarlah sesuai dengan kita n kita boleh bawak benda tu.....dan paling penting, semua orang boleh berjaya....tinggal nak and tanak je...

kadang2 kita berangan terlampau tinggi.....sampai patah remuk tulang kita bila terjatuh dari anganan yang tinggi..padahal kita boleh terbang sesuai dengan kemampuan kita dan kita bahagia...=D

oh ye...jom join ni...click SINI k...

2 comments:

einz miszmessy said...

pernah berada dalam situasi tu juga~

QasehnyaRania said...

ciksu budak geo... so tak tahu situasi tu.. selalu dgr mmber2 klas sains je la

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....