Sunday, May 22, 2011

Assistant restaurant manager (2)

lama gile aku tunggu kat luar sebelum masuk interview...finally...masa yang aku tunggu2 pun tiba...okeh, korang yang pernah baca story aku nangis masa interview mesti nak taw aku nangis tak...mesti lah tak...haha...wah gitu kan, sebab kawan aku pun leh mesej tanya benda yang sama. aku rasa cam nak belasah dia kat situ jugak, tapi aku taw dia gurau je...sebab tu benda pelik yang pernah aku buat...(bagi aku)....baiklah...

sesi interview bermula. biasalah, nak masuk ketuk pintu, nak duduk tunggu kena suruh duduk. ok cam biasa, introduce your self. yang ni aku dah terer dah, sebab dok kena ulang benda yang sama. pastu dia tanya aku abis bila. aku jawab la memang dah habis, n dia tanya exact date. aku jawab 10 may. oh memang sangat fresh graduate dia cakap. so dia ta taw nak tanya pe. hahaha...tersengih2 je la aku kat situ. cam kelakar je bila dia tataw nak tanya aku pe. yelah experiece kerja pun mana de, yang ada practical training je. dan pasal practical training tu dia tanya, apekebenda task yang aku buat tym practical tu. cam lecturer aku pernah cakap, dia akan tanya apa kita wat, cam job discription la konon.

pastu dia cam tataw nak tanya apa lagi. haha...last2 dia bagi situation n tanya opinion aku.
situation dia...

- camana nak berhadapan dengan conflict masa kerja nanti...
yang ni aku sengih dulu...pk pk dulu kan apa aku nak jawab...pastu aku teringat plak aku memang ada experience deal dengan orang cam ni. pastu cam semangat je nak jawab. siap mulakan word tu dengan..haaa...cam tuh kan...pastu aku story la, aku pernah kerja ngan orang yang tak suka aku, tym diploma dulu. aku taw dia tak suka aku, tapi dia nak jugak satu group dengan aku, tak paham aku. tapi aku onn je la sebab aku pk aku kena professional...(konon)...ye la, t kerja tak semestinya kita akan kerja ngan orang yang suka kita, kita mungkin akan kerja dengan orang yang benci kita. dan aku boleh kerja dengan budak tu. okey je...kalu nak bagi opinion aku make sure aku da ada isi dan bukti yang cukup padat sebelum aku bantah apa yang dia cakap. aku terima gak opinion dia, p kalo aku rasa aku nye lagi ok, aku akan bagi point2 yang kuat la untuk opinion aku. n dia leh terima =D

- wat is customer service...
ayakkkk...subject ni tym diploma la...part two, mana aku ingat. aku bantai je la cakap about deal wit people n bla bla bla....

-apa yang awak nak ubah, kalo kat kfc ni, pekerja dia tak happy, tak enjoy, dimotivated nak kerja...
yang ni...english aku dah lintang pukang, kemana hala...aku geram sebab, aku ada point tapi nak lontarkan point tu punyalah payah kan...last2 aku cakap, can i speak malay. hamek ko...pastu dia cakap...yes for sure. im still understand if you speak malay....wallah....na kau laju je aku jawab soalan dia lepas dapat cakap bm....hahahaha....dia pun terangguk2 dengar jawapan aku......

soalan2 seterusnya...simple je...oh ye, interview session ni fully english...sampai part yang aku request nak cakap malay ni baru dia cakap ngan aku campur2 bm bi...erk...antaranya...

- are u willing to travel 
- are u willing to relocate 
bla bla bla...

tapi yang pastinya aku tak rasa aku akan dapat position ni, sebab aku tak de experience. dia pun cakap cam tuh, awak okeyh, customer service awak okey, ye lah...dari mula2 masuk aku dok sengih je memanjang....hahaha...tayang gigi....tapi tu la....fresh grad...0 experience...baiklah aku terima hakikat itu...

aku tak sedih....sebab aku taw....lecturer aku pun cakap cam tuh, hotel n fnb memang start dari bawah, tapi cepat naik....so aku tak kisah pun....=D

sebelum aku stop kan entry ni....aku ada sumthing buat pembaca...wah gitu kan....
student2 especially student degree yang cuti 4 bulan tu kan...cadangan aku...korang aim apa yang korang nak jadi, ch nya...kalau minat dalam fnb...boleh la, buat part tym kat kfc ke, mc d ke n yang sewaktu dengannya, nanti kalu nak apply tuk manager...ada la experience...hehe....n lagi satu......english english english...ok kena selalu polish english....bukan cam aku, last sekali request cakap malay...=P

3 comments:

sherah said...

hehe betul yang memang english kalau u okay memamng u will get the job. :) i dah dapat dah hehe first interview dah dapat terus :) alhamdulillah i pon 0 experiencew tapi dia sanggup terima hehe business development executive

Makbed said...

english kena polish. penting! ikut experience makbed, org yang ada diploma yg reti ckp english lebih senang di hire dari pada org ada degree yang tak reti english.

english ok, experience ado .. manthop!!!

nini said...

sherah : congratz...=D betul la english kena mantop..hehe...tapi memang dalam hotel n fnb industry kena start dari bawah....=D

Makbed : yup...setuju....=D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....