Monday, June 20, 2011

sia-sia je aku belajar...aku bukannya minat pun....=(

pernah menyesal tak dengan apa yang kamu belajar sekarang ? course yang kamu ambil ? padahal dah nak habis sem dah, dah nak grad dah...tak pun dah selamat grad dah .....tetiba baru realize....owh...tak minat course ni...hadoi.....mak saya suruh amik course ni...erm....ayah saya nak tengok anak dia jadi doktor...datz y saya amik medic...ekceli saya minat mass com....oh oh...kasihannya kamu.....


dan aku ? ya....jujurnya....aku tak minat pun apa yang aku dah belajar...aku amik tourism management...dah tamat dah pun....boleh plak aku lalui 5 tahun bergelumang dengan tourism management walaupun hati aku bukan di situ...hahaha......aku cuma tak minat...tapi aku tak pernah menyesal...sebab aku tahu setiap apa yang berlaku ada hikmahnya....



mungkin apa yang aku inginkan...apa yang aku nak....bukan rezeki aku...aku merancang, dan Dia juga merancang...dan aku amat yakin perancanganNYA lagi hebat dari apa yang aku rancangkan....so sekarang apa yang aku buat .....aku kerja biasa-biasa je...gaji biasa-biasa je...aku tak expect tinggi sebab aku taw aku kat mana, dan aku taw aku tak sehebat orang-orang yang berpengalaman.....so aku tak kisah sangat...yang penting aku enjoy dengan apa yang aku lakukan...sebab aku tahu....setiap apa yang aku lalui...banyak ilmu yang aku dapat...walaupun sesenang mana pun benda tu, kalau aku tak kerja kat situ, aku takkan tahu...dan aku tak pernah terfikir benda sesenang itu...nampak mudah, tapi kalau tak kena cara, still tak kan menjadi....



aku tak pernah menyesal dengan apa yang aku buat....aku teringat satu movie...dah lama dah...aku yakin kamu juga tentu sudah menontonnya....three idiot....aku memang suka gile dengan cerita ni, penuh dengan motivasi dan pengajaran...dan aku sedar...kadang-kadang kita belajar sebab nak kan sijil, nak kan diploma, nak kan ijazah, nak kan master....tapi kita lupa....sebenarnya kita belajar nak dapat ilmu....sebab tu ada antara kita kalau kuiz, test, exam.....sanggup meniru.....kalau kat uitm depa panggil toyol, dulu masa part 1, budak nerd, memang aku tak paham pebenda la toyol tu, skang dah tau dah....toyol tu apa...hadoi....


okeylah, nak stop kat sini...sebelum tu nak cakap cam nih....
tak perlu kita menyesal dengan apa yang dah kita lalui atau sedang kita lalui...cari persamaan dengan apa yang kita minat...sebab tak de ilmu di dunia ni yang sia-sia...cuma mungkin kita je yang tak pandai nak mernghargai...kalau bukan hari ni, mungkin esok atau lusa...ia akan berguna buat kita =D

10 comments:

rel='nofollow'>.fariza. said...

pa yg kita dapat tu lah yg terbaik tuk kita.
setiap yg berlaku ada hikmahnya. tek perlu nk rasa menyesal. :)

rel='nofollow'>mushroom said...

TP SY TKT LA SB SY X MINAT PN KURSUS TU.. PERLU KE BLJA.. TKT NT X LULUS MEMBAZER JE KN :(

rel='nofollow'>nini said...

fariza : yerp

mushroom : minat boleh disemai...dari kita je nak dan tanak...dan kadang2 kita terlampau pandang rendah pada diri sendiri padahal kita lebih hebat dari apa yang kita sangkakan...=D

rel='nofollow'>kimiez said...

yang kiter minat belum tentu yang terbaik untuk diri kiter.. just enjoy with it..

rel='nofollow'>Jahidih Saili said...

ciannye..mesti ada hikmah semua tu..insyaAllah:)

rel='nofollow'>nini said...

kimi : yerp....betul sangat2....=D

Jahidih : insyaALLAH...=D

rel='nofollow'>NuSaNa NoSa 91 said...

kita serupa la.. huhuu~ T_T

rel='nofollow'>nini said...

keen...maksud kamu ?????

rel='nofollow'>ShErA said...

shera pun suka citer three idiot tu... betul apa yang dilakonkan... belajar itu untuk menimba ilmu... suka tak suka tolak ke tepi... nice entri... :)

rel='nofollow'>ShErA said...

shera pun suka citer three idiot tu... betul apa yang dilakonkan... belajar itu untuk menimba ilmu... suka tak suka tolak ke tepi... nice entri... :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....