Tuesday, August 30, 2011

petua terlekat tulang ikan

raya pertama...
sempat g beberapa buah umah je...
sebab sempat juga masuk mimpi kejap...
sebab ngantuk teramat...hehe...

g umah budak kecik...azim...
sepupu kecilku...
dia sorang je ada, abang dia yang dua orang lagi semangat beraya...
tupun dia ngah tido...
sibuk aku kacau dia ajak ikut beraya sekali...
punyalah lama aku kacau dia...
kejutkan dia....
last2 dia bangun n cakap...
haish...pening kepala ni...
tergelak aku..pandai plak budak kecik ni pening kepala konon...


kacau punya kacau,
finally dia bangun...
tersengih-sengih....
bila tanya lagi sekali..
dia angguk, nak ikut kitorang beraya...


p umah kawan angah...
dia makan nasi dagang...
tapi dia makin sibuk dengan nengok tv....
cite congkak...
ape best ntah citer tuh...
sekali dia terlekat tulang...
kesian gila.....
terus aku kepal nasi...
suruh dia makan....
pastu minum air...
dua tiga kepal jugak nasi tu...
tapi still lekat jugak....


pastu aku mintak air dalam tudung periuk...
salawat, baca bismillah, ayat kursi...
niat minta tak lekat tulang lagi...
dan minum....
tapi still tak menjadi jugak...

last2...aku ajak dia balik...
siap suruh dia selawat banyak-banyak...
n doa banyak-banyak...
ajar dia satu-satu....
sampai kat umah, gtaw mi aku...
mi suruh bagi makan pisang...
n terus telan...

dua biji (erk, tetiba aku tak sure apa penjodoh bilangan tuk pisang) pisang...
tapi still tak jalan jugak.....

last-last....
dia dok main-main dengan aku...
gelak-gelak...
still aku tanya dia, lekat lagi tak...?
dia cakap ada sikit,
tapi dia dah aktif, tak macam masa mula-mula dia terlekat tadi...


tetiba dia muntah-muntah...
then....dia okey...
dia cakap, tulang tu dah masuk dalam perut dia...

tu sume antara petua nak hilangkan lekat tulang...
korang lak camana ? kalau sudi, share la yer...=D


oklah nak stop kat sini dulu...

4 comments:

hamzah ian said...

telan nasi je aku.. huhu..

Cik Bell said...

haha..budak2 mmg camtu an..kdg berlagak mcm dah dewasa ayat depa...:)

nini said...

hamzah : tak jadik la telan nasi...huhu

kak bell : dia memang cam tuh..=p

iMBobo said...

biasanya telan nasi kepal :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My Photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....