Wednesday, September 21, 2011

penat je masuk u, amik degree....keje cikai cikai gak.....

penat je belajar tinggi-tinggi....
makanya nak kerja sat gi...
dia nak experience 2, 3 tahun....
haiyooo...mana maw dapat....
fresh grad....focus on study je....
yang 2 -3 tahun tu, da abis kat belajar je...
haish....kin panas ni tau...
finally...lepas je belajar tinggi-tinggi...
kena gak kerja dari bawah...
padahal kengkawan yang lepas spm terus kerja
da dapat jadi manager da...
so how...???
berenti belajar skang...dan kerja skang....???
hahahahhaha....


ok ok....
keadaan sekarang...
kerja memang susah nak cari...
sume nak pengalaman bertahun-tahun...
kekadang kena mula dari bawah....
dont worry...layan je...
kerja dari bawah pun ok wat....???
bila start dari bawah...
sat g ada rezeki jadi manager
tadek la nak berlagak sangat..
sebab kita taw cemana rasanya masa kita kat bawah...
ye dak...
dorang kena mop lantai ?
kita pon pernah...
dorang kena lap segala bagai...
kita pun buat....
dorang kena korek sinki tersumbat....
kita pun tahu n pernah rasa....
barulah best jadi manager cam tuh kan...
takkan la mentang-mentang manager...
benda kecik dan simple cam tu tak leh buat kot...
so bila tadek orang buat...
kita pun leh turun padang wat.....

oklah nak stop kat sini....
sepahit mana pun peristiwa yang berlaku....ia adalah pengalaman yang cukup berharga buat diri kita...=D

7 comments:

PeRmAtA bIrU said...

betul tu... tapi orang kata rezeki tu x boleh dijangka kan??? huhuhu

QueeN TerataI said...

betul tu dik... belajar tinggi2 tu bkn tiket utk terus dpt kerja yg bagus.. pengalaman adalah suatu perkara yg paling berharga dlm hidup. Bermula dari bawah adalah satu pengalaman yg bisa membuat kita tak lupa diri bila kita berjaya kelak krn kita berjaya dgn hasil usaha kita mendaki selangkah demi selangkah utk mendapatkan apa yg kita impikan. bila kita susah utk mendapatkan sesuatu yg kita impikan pasti kita takkan mudah lupa diri... Berusahalah dengan ilmu yg kita ada InsyaAllah cepat kita melangkah dan sampai ke kemuncak... pengalaman adalah yg terbaik utk menjadikan hidup kita berharga.

Hana Soffelia said...

Hana pernah merasai semua tu. Tahun 2009 masa tu fresh graduate, memang aim keje yg taraf degree je, tp bla ada org tersyg nshtkan hana supaya kerja je apa2 pun janji dpt timba pengalaman drp mengganggur je. Sbb bla kita pergi interview, interviewer akan tnya sepnjg tempoh after grad apa yg kita buat, bla kita ckp mencari kerja, and do nothing, dr situ dia orng dh dpt trace kita ni memilih kerja. But, if kita ckp sy kerja kedai buku, or keje kt shopping sbb sy jenis tak suka goyang kaki, sy menghargai masa and bla2, dia org akan respect kat kita. hehe trust me, pengalaman peribadi tu.

WuMing said...

Habis blajar kerja dulu(tapi mesti blajar habis dulu)

Buat saja...kerja bawahan setahun -dua..

Dah ada pengalaman... pindah..

Pastikan tiap kali pindah... mesti naik pangkat dan gaji...

Ini laa cara dapat pengalaman....

Lia Lomi said...

betul2.. semua akan bermula dari bawah..

JIJI YU said...

aku suke cmtu..tapi semuanya bermula dari bwah..

Irsyad Syah said...

sumanya kena mula dr bwah...
dlm hdop nie...
x dak yg mudah...
nak brjaya...kena usaha...
nak bhagia pon..kena usaha gak..
usaha cari n dpatkan...

p/s: btoi kaa apa yg aq ckp nie?? hihi..pkai taip jaa....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....