Monday, October 17, 2011

my decision....aku terima kerja astro ??? atau.....

nak decide bukan senang kan.....memerlukan pemikiran yang kritis dan kreatip...haha..kekadang tu boleh buat kita serba salah....nak telan luka, nak luah sayang...erk cam tu ke...haha...tak kisah le, peribahasa sendiri...=p

cara terbaik nak decide...


tulis la kat kertas pro dan kontra...
yang ni basic things la...paling simple punya cara...amik kertas, lipat dua, kanan tulis yang ok sebelah kiri tulis yang tak ok....

contoh:

nak terima offer kerja astro ke tak

ok                                                x ok
- gaji best                                   - kerja kat kl


cam tu la lebih kurang....
pastu tengok la yang mana lagi banyak....kalau yang tak ok lagi banyak, so kesimpulan dia...tayah la terima kerja kat astro tu.....=p


solat istikharah
lepas dah buat pro dan kontra...boleh teruskan lagi dengan solat istikaharah...supaya Allah tunjukkan jalan...mudah-mudahan pilihan yang kita buat tu betul.....



dan.....berbalik pada kisah aku sendiri....hehe...setelah ditimbal balik...setelah ditanya kawan-kawan.....aku decide....aku tak nak terima kerja tu....sebab ????
at first bila dengan customer service...aku dah macam surrender je...malas aku nak melayan customer yang always right je ni even dia salah...hehe...
pastu aku tanya pendapat kawan A, dia suruh aku pergi..sebab gaji best....ceit, harapakan gaji best, tapi hati sakit wat pe.....

pastu tanya la pendapat kawan B, dia pun story la pasal kawan-kawan dia yang pernah kerja customer service....dan keputusan aku muktamad...aku tak nak...oh aku tak sekuat itu untuk dimaki dan dimarah-marah...hehe....



oh....kawan-kawan atau mungkin readers yang pernah jadi customer service mungkin ada pengalaman......mungkin tak seburuk apa yang aku sangka, silalah share....nanti aku akan share link tu...aish da macam segment da jadinya kan...haha...

ok la nak stop kat sini....
customer is always right....erk...nak tercekik aku...=p

5 comments:

rel='nofollow'>dhiera said...
This comment has been removed by the author.
rel='nofollow'>dhiera said...

memang good decision ni~ cakap dari experience my friend la~ haha

rel='nofollow'>Gen2Merah said...

dulu saya pernah jadi customer service kat Hotel... ya Allah, tahan hati melayan customer yang cerewet ni.. melampau2 permintaan.. pastu report kat boss...
insaf dah nak pegang jawatan tu. Kena marah boss, kena tengking customer... huhu

rel='nofollow'>Lia Lomi said...

uih, kalau macam tu tak sanggup Lia.

catfish said...

Ni mesti slh sorg yg g interview jum lps kan??? Samela kita. Hehhehe. Tp smpai skang tgh pk lg nk g x. Huhu...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....