Wednesday, March 6, 2013

blog sunyi sebentar......

Assalamualaikum wbt....

Waalaikumussaam wbt....

amaran : entry ni agak panjang =p



Setelah dua bulan berehat di rumah, godek-godek blog, makan, tidur, main dengan kazen kecik, update fb sesuka hati....finally......aku kembali ke alam kerja.....

well...sebelum ni kerja kat Kedah nun sana....lepas tu berhenti sebab nak balik kampung....sementara parents masih ada...biarlah aku bersama mereka....at first selepas berhenti kerja kat sana, aku terus je kerja kat satu company tu...buat sales jugak...


sebab tu dalam entry lepas aku banyak story pasal sales...baik buruk sales...hehe...tu semua pandangan peribadi aku, melalui pengalaman aku yang seciput je dalam dunia sales dan marketing.....

then...kerja sales kat terengganu sat je, sebab aku rasa pressure...hahahaha......bos tu selalu mengorat aku...ok memang aku perasan, sebab aku geram bos tu asyik push aku je...hehe....biasalah, kena push kalau tak dak sales...makanya aku baru masuk, tapi dah kena macam tu...TAK SUKA!!!! 

10 hari je aku kerja kat situ, lepas tu, aku tarik diri...aku tak lari yer, aku bagitau bos hensem dan comel tu elok-elok...sebab dia tanya aku, hows ? once dia tanya macam tu, terus aku bagitau....hahaha....


sebab hari yang ke3 aku dah rasa tak sedap hati...awal-awal pagi masuk opis, aku terus gtaw kawan aku nak berenti, kawan aku yang awal seminggu masuk daripada aku, tak bagi...dia cakap kalau aku berenti dia pun sama nak berenti...finally aku tahan sampai bos tu sendiri tanya aku...aku tarik diri...bendera putih....


bagi aku....wat pe la aku kerja kat situ kalau hati aku tak tenang...aku p kerja tak seronok...aku rasa sangat malas nak p....aku seronok jumpa cuti....aku tak mau tak mau tak mau dok dalam opis lama-lama...aku rasa seronok tunggu pukul 6 nak blah cepat-cepat.......sangat terseksa zahir dan batin okeh...sebab tu aku tarik diri awal-awal...tak nak terseksa lagi....


dan...lepas tu aku menganggur....dan ia tak semudah yang aku sangka...aku ingat lepas aku berenti dari situ, aku terus je disambar oleh company lain...rupanya tidak....dan yang paling buat aku frust nonggeng tu, bila aku minta kerja jadi cashier kat Sabasun pun aku tak dapat...baiklah......kat mudah tu tok sah cakap, everyday aku cek, aku emel, satu pun tak respond......


seminggu....dua minggu...sebulan....dua bulan...aku makin stress...aku rasa macam aku ni teruk sangat-sangat...kerja biasa pun aku tak dapat....aku tak demand nak kerja pegawai-pegawai gaji ribu riban pun....aku mintak jadi kerani cabuk je, pun still aku tak dapat....nangis tok sah cakap...aku jadi sangat sensitif....orang silap cakap je, mesti mata aku berair....aku jadi low self esteem......now, aku sangat faham kalau orang tu jenis tetiba je nangis....sebab aku pun macam tu, ntah papew, sampai aku rasa...pelis la air mata, jangan la keluar, dok la kat situ diam-diam...

aku aktif balik blog, lepas auntie aku bagi semangat balik kat aku...tu pun sebab tetiba aku menangis kat umah dia...tym tu aku dah tak tahan sangat dah....aku dah tak boleh nak tutup dah....selama ni aku pergi rumah dia, sebab aku stress dok umah...bila main dengan sepupu kecik aku, aku happy...hilang stress..........tapi hari tu baru aku cerita kat dia apa yang aku rasa selama ni......

aku tahu punca aku jadi macam tu...sebab aku sangat stressssss tak dapat kerja......aku rasa aku menyusahkan parents aku....yelah, sepatutnya aku hulur duit kat depa, tapi bila 
aku tak kerja camana aku nak hulur duit kat depa, pastu aku cam susahkan depa lak....dok umah makan pree.....

sebelum ni, aku tak pernah dok tanam anggur lama-lama...lepas abis belajar, seminggu lepas tu aku terus kerja, berenti kat sana, tiga minggu lepas tu aku join program untuk orang yang nak bekerja tapi belum kerja....lepas tu 2 bulan join program....aku dapat kerja kat kedah tu......


dan sekarang....finally....aku baru masuk kerja 3 hari yang lalu....sebab tu aku tak sempat nak update blog dan jenguk kawan-kawan seperti dulu....aku belum dapat biasakan diri lagi....nanti bila segalanya dah okey, mungkin aku dapat update dan bw seperti selalu....

btw....apa yang aku nak sangat cakap kat sini....

kepada kawan-kawan......yang sedang mencari kerja......

please......be patient......

Dia tahu yang terbaik buat kita....aku dah banyak attend interview...tapi aku tak dapat....sebab sebenarnya....rezeki aku kat sini...kat tempat aku kerja sekarang.....

aku nampak hala tuju aku sekarang, aku jelas dan tahu apa yang akan berlaku 5 tahun akan datang....ya....lepas aku kerja kat sini....walaupun baru 3 hari.....

masa aku kerja aku sembang dengan sorang kawan ni...
dia cakap....

kerja kena istiqamah....kalau kerja sat lepas tu berenti, kerja lain plak lepas tu berenti...kita akan sentiasa berada di peringkat bawah....yelah, baru nak naik, dah berenti p kerja lain plak....(kecuali kalau dalam bidang yang sama lah....)

macam aku sendiri...kalau ikutkan...ni dah masuk tahun ketiga lepas aku tamat belajar...means, kalau aku kerja kat satu company tu, aku dah naik gaji 2 kali, dan ada kemungkinan besar aku dah naik pangkat dah pun......


tapi....yalah...pengalaman mengajar kita.....dan pengalaman aku ni, aku sengaja kongsi dengan u all...mungkin ada sesuatu yang u all boleh ambil, jadikan pedoman ececeh....untuk planning masa akan datang u all.....

nak wat pe planning2 bagai ni ???? supaya kita tak bazir masa....=D



2 comments:

rel='nofollow'>Maria Menado~ said...

bagus nasihat ni utk akak. akak 2 bulan tanam anggur rasa nak pecah kepala.. hehe.. yela, tak mau la sampai tahap minta duit mak ayah kan. Ni simpanan dah kemarau... tak pe. tak pe.. sabar. sabar. ada rezeki nanti kan.. macam nini. =)

rel='nofollow'>hainom OKje said...

betul tu Nini bukan senang nk dpt keje sekarang ni...tahan kat sesuatu company dulu, timba pengalaman...baru cari tempat lain...hanya org yg mcm nini je yg tahu betapa menyesalnya berhenti kejekan...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....