Monday, April 18, 2011

GUNUNG KINABALU - menuju puncak

ni la trail yang aku gunakan tuk mendaki....oh ye aku melalui Timpohon Gate....jalan ni lagi pendek berbanding dengan Mesilau Gate...kalau Mesilau agak jauh, tetapi permandangan dia...wallah indah..Mav cakap...hahaha...sebab dorang lalu Mesilau Gate...sebab tu dia tak sampai puncak..sebab jalan tu agak jauh...n aku dikira mengelat sebab lalu Timpohon Gate...hamboi...tak puas hati nampak..biaq p aku lalu mana, yang penting aku sampai puncak hokey....




okey....nak cerita pada waktu malam...aku bawak coklat...coklat aku punya la keras gile nak mati....tak ley nak gigit....kitowang siap bawak bubur maggi tuk makan malam tuh....tapi sejuk tak usah cakap la...huhu...boley menggigil2 dibuatnya...makanya aku dah pakai dua helai t dan dua helai sweater...semakin malam, semakin la dingin...huhu...sejukkk...grrr....sampai aku tak leh nak tido....aku teringat kak N citer, dorang tido berpeluk-pelukan..okey jangan pk bukan-bukan...peluk ngan kawan pompuan gak sebab memang sejuk yang amat....pastu aku p tido ngan mia...so kurang la sikit sejuk sebab tido berdua kan...pastu aku terbangung sebab rasa nak g toilet...wallah, mencari pasal plak nak buang air malam2...sejuk dowh....pastu, kak indah ngan kawan dia ada kat luar sebab kak indah tak sihat...aku yang mengetuai group tak sedap ati gak tgk dorang, so aku tanya la dorang, okey tak...aku teman dorang sampai terlupa aku tinggal mia sorang-sorang...


pastu aku masuk bilik, mia dah panggil aku...hahaha..sebab dia kesejukan...lama plak dia tunggu aku kan..macam kekasih plak kan..hahaha...tapi btol, memang sejuk tahap gaban ah...

pastu aku lupa around 2 am, kitowang dikejutkan dan pendakian kami akan bermula...aku memang lupa sangat-sangat nak bukak semua sewater yang aku pakai...makanya, pagi tu aku pakai dua helai t dan dua sweater sebab cuaca sangatlah sejuk...pastu aku rasa cam aku sesak nafas...padahal masa naik petang tadik aku okey je kot...huhu...n aku baru realize baju aku tebal sangat...last-last aku bukak suma ikat kat pinggang....dan itu adalah hari terakhir sweater aku bersama dengan aku =( sweater aku kaler kelabu tu jatuh di tengah jalan...sedeyh....sib bek sweater bakri yang kalerful yang aku pinjam terlekat elok kat pinggang aku...


cam masa naik jugak, akak dua orang tu, kak lily n kak fizah laju betul melangkah...aku ditengah-tengah...dan kak indah n fren n mia di belakang dengan guide aku...jadi aku sengsorang...tak takut sangat, sebab jarak antara satu group dengan group yang lain agak rapat...berjalan dalam satu baris...tapi masa da nak panjat guna tali tu, aku dah risau sebab aku bersendirian...terjumpa sorang abang, sembang-sembang n minta dia jadi kawan aku....dia on je..aku lupa plak nama abang tu apa...tapi memang aku tak nampak langsung muka dia..hahaha...yang aku tahu ada orang bersama aku, so aku tak takut sangat....

pastu daki punya daki, memang abang tu betul-betul jaga aku lah. kalau aku penat dan berhenti, dia akan tunggu aku. pastu tiba-tiba je ntah dari mana ntah, datang sorang lagi guide, pun sama-sama berjalan dengan aku..memang masa tu aku dah tak larat...jujur, memang dah tak larat langsung...abang guide tu ajar aku suruh jalan zig zag....tarik nafas dalam-dalam....dan hembus...last sekali dia tarik aku...dan masa ni, memang full tenaga dia...mentang-mentang la dah ada orang tarik aku, aku jalan sesuka hati je, sebab dah betul-betul penat...dia tarik tangan aku sampai la kitowang nampak puncak kinabalu....abang tadik, masih lagi jaga aku...so dua orang lelaki jaga aku sekarang...hahaha


masa dah nampak puncak kinabalu, semangat yang hilang kini kembali...best gile....abang tu pun dah biar aku jalan sendiri...sebab masa tu dah terang...dah cerah dah pun...tym kami naik tu, tak berkabus, so memang cerah dan terang je la...dan tak perlu nak rush turun...kalau ikutkan sebelum subuh da kena turun da sebab kalau kabus bahaya....


mendaki lah aku dengan penuh semangatnya ke arah puncak kan...makanya....jauh..jauh...dan tetap jauh....bila ntah nak dekat.....huhuhuhu....geram...

dan finally.....

abang guide tu yang pakai baju kaler kelabu tuh, yang termenung konon tu....sempoi je dressing dia, bukan cam aku...semua tutup, ngan kepala, leher, tangan....sarung tangan tu dua plak aku pakai..sebab mengikut nasihat kak n, kata dia tali dia tajam..hehe


dan dan bergambar...makanya aku tak bawak kamera, dan ekceli ni dari kamera abang guide tu..dan ekceli aku dah lupa nama dia, n nombor fon dia dah hilang sebab telefon aku hilang...rugi...sebab dia pernah offer p gunung dengan free...atpi carik orang la kan.... =p
akhirnya....keinginan dan impian aku tercapai....apa yang boleh aku cakap, aku sangat bangga sebab dapat daki gunung kinabalu...memang ni yang aku nak sangat.....Alhamdulillah aku berjaya ke puncak Kinabalu.....

teringat cerita lecturer aku...masa nak turun tu, dah nampak dah temoat kita mendaftar sebelum daki gunung....aku lupa nama tempat tu, tapi kat situ ada toilet..hehe...makanya...nak sampai ke situ kan....macam dekat jak, tapi nda pandai sampai2...hahahaha....tersenyum sendiri aku teringat cerita dia....

Puncak Kinabalu sudah ku tawan....Gunung Tahan.....???? yang ni InsyaAllah...kalau ada rezeki....ada peluang....aku akan ke sana... =))))))




2 comments:

AuTumN LeaVes said...

waahhh~ sudah pun menawan gunung kinabalu.hehe. jeles2..:)

nini said...

ala...kalau sabahan nda perlu risau..di kg halaman jak..mesti tawan juak tu...yakin jak..=D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....