Sunday, April 10, 2011

origami bunga guna duit... =)

wallah...tetiba rasa cam nak share canew nak buat origami guna duit....sebab tadik ada mesej2 ngan Diha...pastu teringat lak pernah menurunkan ilmu ini kepada Diha masa Smart Generation Camp 3....


okey...gambar2 dibawah ini kompom dan tentu2nya lah daripada enche Google...bak kata orang...biarlah gambar berbicara kan...so tayah cakap bebanyak.... =p



okey...will start now...o ya before tu, aku nak terus terang dulu.....bunga ni amatlah senang, simpe and easy...so tayah risau2 n tayah pening2...adik2 kat skola tadika pon mampu buat...tak caya, ajak depa join skali...sat g mana taw, bunga depa lagi santek kan...


skang, kuarkan duit kertas singgit...duit kertas keyh, duit syiling memang tadk jadik ah...kata nak wat origami kan...

memula sekali, duit singgit tu dilipat dua cenggini ye..make sure sama taw...n tekan kuat2 biar ada garisan...yang penting nak garisan tu taw...
pastu leyh bukak...see...nampak tak ada garisan kat tengah2 tu...okeh garisan tu adalah penting ye..so kalu tak nampak pakai la papew ntuk bantu anda tekan duit dengan kuat2 supaya nampak garisan itu....pastu, bukak duit n lipat cenggini plak...pun sama...tekan kuat2 supaya nanti bila bukak duit tu ada nampak garisan...di ulang ye, garisan tu amatlah penting... =)

then...lipat cam nih plak....
pastu lipas sekali lagi....biar jadi camni....disini ingin saya tekankan....bahawa garisan itu penting, so sila tekan duit anda dengan kuat2...supaya dapat garisan...wallah...ayat punya la skema...oh tetiba teringat kat Diha...bila aku cakap cam tu....dengan penuh semangat dia tekan duit tu kuat2...supaya dapat garisan nanti bila buka duit tu....so korang pun sama lah yer...

pastu bukak semua lipatan tadik.....okeyh, nampak tak garisan dia...kan aku da cakap ulang2 garisan tu penting....okeyh gambar tu tak berapa jelas sebab kamera biasa je bukan dslr pon...=P
last....oh blum lagi dua step...lipat cam ni....make sure dia lipat ke tengah2 garisan tadik...ok skang yang atas lipat ke tengah kan...yang bawah pon sama gak lipat ke tengah....


macam ni.......nampak tak...nampak tak......bunga.....(dan masa ni aku dah melarikan diri sebelum Diha belasah aku =p)
okey kalo tak nampak...boley tengok yang ni....

atau yang niyang ni pon boleh.....
lalalalala....tamatlah sudah sesi pembelajaran kita pada hari ini..sekian terima kasih...
o ye, jangan la marah2 ye...tak elok...sebab aku pun terkena...punya semangat nak belajar, makanya...baiklah, tapi bak kata kawan aku tuh, origami ni buat awak ingat saya..ye lah wak, sampai sekarang saya ingat awak....hahahaha...dan Diha...awak tentu ingat Nini juga kan... =p

4 comments:

rel='nofollow'>Abbas said...

terpedaya diri ini...
siap bersungguh-sungguh saya melipat... hehehe

rel='nofollow'>NurAtiZa said...

hye sis ni nak kena nie!!!!!
punyalah beriya melipat,tau2 dah kena tipu...

Anonymous said...

Kau bodoh ke ape?,

Anonymous said...

Different services can help you find the perfect place for you and advice
you what to do to reach it. Distinctive and fashionable,
baby diaper bags in camo designs are perfect for dad. Fortunately, these days baby bags come in manly colors
and designs.

Stop by my blog :: gilug.org

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....