Tuesday, May 17, 2011

menangis masa interview....

gambar fromGOOGLE =D

oh oh oh...kasi malu jak ni taw...boleh plak nangis tym interview...ok aku pun tak tahu nape masa tu aku bleh plak ter menangis kat situ kan...hadoi.....masa tu, second day of finishing school....n sesi interview dengan company2 yang ada offer job...banyak la jugak company masa tu dalam 8-12 juga lah.....

n first interview, aku interview dengan kolej insaniah....kolej agama tuk jadi lecturer tourism kat situ...yeah dorang tadek marah2 pun, tapi memang tym tu aku nervous gila, sampai dia tegur...suruh aku cool...ok interviewer ada 4 orang, 2 lelaki n 2 perempuan....lepas tu jarak antara aku dan interviewer tu agak jauh....n first thing dia juz suruh introduce my self...n masa ni suara aku memang gila ketar la...ketara ok...cam nak nangis pun ada....last, dia suh aku cool down...n dorang tunggu aku.....aku tarik nafas sampai last sekali siap nangis lagi...wallah...gile betul....siap kesat lagi air mata ngan tudung.....ntah la aku pun tataw la...aku rasa cam nak gelak golek2 bila ingat balik, sebab aku rasa sangat kelakar bila aku cam tuh...sangat tak sangka aku boleh nangis lak kat situ kan...bila dah okey, baru dia tanya balik....aku jawab cam biasa...n then ada sorang akak tu tanya aku mende ntah, dahnye aku start nangis balik...ok sangat ngok ngek di situ..ingat ni interview nak jadi pelakon ke pe...hadoi...last last dia cakap, ok tak pe, awak isi je borang n hantar kat kami, kalau dapat, kami akan panggil untuk second interview....oh baiklah....

aku keluar dari bilik interview tu, budak yang nak tengah tunggu turn terkejut tengok aku dah nangis2 bagai kan...aku tergelak2 je...sebab nothing pun, tapi aku boleh plak mengeluarkan air mata bagai kan...hayoooo....hahaha...then dia tanya aku...aku cakap tadek apa pun...org tu tak sempat nak tanya aku banyak, dah aku p nangis dulu kan...so selamat la...hahaha...bebudak ni gelak, dorang cakap dorang pun nak wat cam tuh gak....hahaha...ok silakan....

aku rasa cam nak tergelak ngan apa yang dah berlaku...tak sangka aku ni lemah rupanya...lalalala...ingatkan mulut laser, hati ganas, makanya hati jambu plak kan..baiklah....so untuk mengatasi rasa tu, aku pergi lagi interview kat tempat lain...nak kembalikan semangat...macam semua interview aku nak try plak, sebab...first interview aku dah p nangis kat situ, so aku nak cuba lagi sampai aku betul2 mampu berhadapan dengan interview...hahahaha...

o ye, ekceli, kami diberi satu borang, dan paling kurang kami kena interview untuk 5 company sebelum dapat sijil finishing school....so...semangat je aku pergi ke tempat-tempat seterusnya....aku nak try interview kat uncle K, tapi tu la ramai orang plak kan....semua tempat ramai plak tu orang beratur...malasnye lah...pastu last-last aku masuk satu bilik, n kerusi tu kosong. terus je aku duduk kat situ. aku senyum-senyum. dia tanya aku nak apply job apa...ah sudah....aku mana taw...aku juz duduk je sebab semua tempat dah full...lalalalala...pastu dengan jujurnya aku jawab...err...actually, semua tempat dah full so saya datang la duduk sini...hahaha...gila selamba jawapan aku...jujur gila nak mati...=p 

last2 dia cakap la kat aku pebenda yang ada n tanya aku nak apa...aku cakap nak management, p dia tak leh bagi management, biasalah, biasanya hotel memang kena start dari bawah, nak nak aku budak tourism minor kulinari, lagi lah...tadek basic papew pun...hahaha...ok done...da dapat second signature...

next...proceed lagik...pg interview kat joshafa lak...ni company yang buat ice cream...yang ni lagi selamba popeye, dia suh introduce my self, n tanya resume aku...makanya resume aku bawak dua je..haha...sebab tak sempat nak print...lalalala...pastu aku cakap nanti aku emel...pastu terus dia lupa apa yang dia tanya tadik, n terus story pasal product dia...sebab tu company baru...aku dengar je la...hadoi...kalau aku tau interview kat sini lagi senang, baik aku datang sini dulu...tadek la aku nak nangis bagai sebab cuak melampau kan...lalalalala

pastu aku pergi secret recipe...yang ni best...boleh plak dia tengok borang aku...dia cakap...awak dok kat terengganu camana nak kerja kat shah alam...ek eleh...aku jawab lah...aku belajar kat uitm shah alam, n aku pernah belajar kat sabah. so tadek masalah pun. pastu dia sengih2 je...pastu dia suh aku introduce my self...aku citer la pasal diri aku...

yang ni, aku ingat fasi aku cakap, kalu nak story pasal diri sendiri jangan wat karangan cam darjah 5 plak...nama saya bla bla bla, saya belajar bla bla bla, tarikh lahir saya bla bla bla, emak saya nama bla bla bla...ni karangan darjah 5...kalau nak interview kalau boleh highlight kekuatan n kelebihan kita...n kalau pandai manipulate, kaitkan dengan visi dan misi dorang....
contohnye, cam nih...nama saya bla bla bla, saya mengambil bla bla bla...saya pernah join kelab bla bla bla dan mengikuti banyak kem motivasi, kepimpinan dan sebagainya. program2 ni banyak melatih saya supaya bekerja under pressure dan pengawasan minimum .  
ekceli dua perkataan yang aku garis tu, aku ada sebut...n lepas interview aku check kat dorang nye pamphlet, ada plak perkataan tu, can work under pressure and minimum supervision...hahaha...ok aku tak perasan lak aku dah highlight kekuatan tu seperti yang mereka nak....

then, interviewer tu tanya aku, awak dah dapat kerja belum..? aku cakap dorang tak bagitahu lagi...then dia cakap dia terima aku. nanti dia call sebab aku tak bawak resume...hahaha...ok done...dah senyum lebar sampai telinga...=D

pastu.....aku pergi interview ngan uncel K. yang ni memang best. ada tiga interviewer dan 33 tu sempoi, n penginterviewer yang 1st tu ensem...lalalala..dan dan ah...hahahaha...dan yang ni pun best...cam biasalah first thing introduce yourself, benda tu cam wajib plak..n cam biasa lah, highlight kelebihan diri sendiri...pastu dia tanya awak rasa sikap apa yang perlu ada sebagai seorang assistant supervisor...ayoooppp...dalam kepala aku tym tu, aku tak berapa nak taw job description supervisor, pastu dia tanya lak ciri...apa aku nak jawab nih...last last aku sengih...pastu aku jawab, leadership skill....dia senyum n suh aku explain...aku senyum la balik...canew aku nak mengarang ni...hahahaha...pastu aku teringat lak, masa 1st day of finishing school tu ada penceramah tu cakap, manager yang bagus tak semestinya leadership skill dorang bagus....wah gitu kan..seb bek aku dengar ceramah tu, so aku ulang la balik apa yang penceramah tu dah cakap kat aku...hehe..seb bek aku tak quote je....then dia angguk...boleh terima la tu kot =D

pastu dia tanya lagi...awak pernah makan kat uncle K. jujur dan selamba je aku jawab tak. hehe...kan orang cakap tym interview kena jujur...karang dia tanya soalan berkait, mati aku, kantoi la kalu tak jujur....pastu dia angguk n tanya lagi....awak tahu tak produk kami ? aku jawablah...coffee, pastu ada western, malay cuisine, ada nasi lemak n yang paling sedap nasi goreng kambing. pastu interviewer tu tergelak, dia cakap, awak cakap tak pernah makan tapi awak tahu plak...hehe...saya dah survey dah tadik...tetttt...gila jujur aku nih...memang pun, tadik aku ada tanya orang pasal produk dorang ni, dah nye memang aku tak pernah jejak kaki kat situ...mana aku nak taw kan....

last, interviewer yang dok palinng hujung, no 3....tanya aku apa yang aku suka n apa benda ntah lagi...last2 dia cakap nama aku di shortlisted...n akan panggil untuk interview yang ke2...wah gitu kan...rasa nak menjerit je....hahahaha....

rupa2nya...kisah aku nangis tu, macam semua orang tahu plak kan...sebab nya, aku kan selamba bercerita..sat g mesti depa cakap...haaa....ni la budak yang nangis tadik...ok baiklah, dan beberapa orang yang aku cerita semua cakap cam tuh...hampeh...rasa gelemer sat...pastu kawan aku suma terkejut beruk ni, biaq betul budak ni, punyalah lasak orangnya, masuk keluar hutan bagai, sekali interview boleh plak dia nangis...hahaha..hati jambu penye...baiklah.....

dan...ni pengalaman aku....aku rasa nak tergelak bila ingat balik...aku tulis kat sini...sebab aku taw satu hari nanti aku akan baca balik apa yang aku tulis...

dan paling penting....kadang2 kita rasa kita sangat hebat, rupanya kita sangat lemah...nasib baik UiTM yang disayangi ni ada wat finishing school n ada plak interview2 bagai nih kan...walaupun ramai yang merungut, tapi aku sangat bersyukur...kalo tak, tak pasai2 first interview nanti aku nangis lagi....hahaha


oh ye....jom join contest ni...click SINI k...

4 comments:

TenangSudey said...

wah sonoknya bercerita.. hehehe nice sharing.. moga terus berjaya dalam interview yang dihadapi..amiin

nini said...

tenang : sume tu kenangan =D tq =D

wan_cikgumuzik said...

salam hormat,, join cabuatan bertuah dan dapat header.. http://wancikgumuzik.blogspot.com/2011/05/iisshhhkkk-cikgu-buat-cabutan-bertuah.html

P/S : sila letak shout box di blog anda,,

nini said...

wan : tq for da comment, tak letak sebab tamo bgi berat konon...p tengok la camana eh =D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....