Tuesday, May 17, 2011

semangat buat scha

sebelum proceed, kena taw problem dia dulu pe kan...so leh click SINI k..

semangat buat scha...erk...mampu ke aku nak bagi semangat tuk dia ni...hadoi..karang ada yang termenangis lak bila baca entry kejam aku ni...tawnye nak mengutuk je...tettttt....

first of all, nak say thanks kat scha coz bagi idea tuk tulis entry malam ni, ekceli hari ni aku sangat tadek idea tuk tulis apa2.....

memulakan leteran...wah gitu....ok first thing sebelum baca, sila bertenang ye scha.....sakit ati cane pun baca entry ni sila baca sampai habis...tamo separuh2 k....=D

first thing, aku nak ucap congratz kat scha sebab repeat subjek...ok jangan stop here...proceed ur reading...hahaha....nape nak ucap tahniah ? kejam kan  aku..memang pun aku kejam...sengaja nak sakitkan hati scha....meh dengar dulu apa yang akak nak cakap ye dik..wah akak gitu kan..rasa cam tua je...

tahniah ! sebab repeat paper. jujurnya akak pun tak pernah repeat paper dik. datz y akak cakap tahniah kat scha....sebab ? sebab scha dapat rasa repeat paper...at least ada pengalaman tuk tu...think positive k....ingat ada ke orang saja2 nak repeat paper...tadek kan ? scha ter repeat pun bukannya scha nak...dah tadek rezeki nak lulus...kalo ada tak repeat, scha taw ke camana perasaan sebagai repeaters....tataw kan ? scha dapat ke pengalaman as repeaters...tak kan ? bila scha kena repeat, scha akan rasa macam-macam. sedih dan mungkin malu. perasaan yang kami orang yang tak pernah repeat ni tak dapat rasa dik...dan paling penting, jadikan ni sebagai pembakar semangat tuk terus maju.

bila scha da pernah rasa camana perasaan repeaters tu...mesti scha tamo perkara ni berlaku kat subject lain kan...so scha mesti belajar dengan lebih tekun lagik kan tuk subject lain supaya tak jadi camni...cam my fren la....dia repeat satu subject tu 2 kali k...bha, makanya kali ke 3, lulus pun...means boleh je kot lulus, tapi tu lah nak wat camana mungkin kurang usaha di situ...kadang2 kita tak sedar, cara kita tak betul......kadang2 juga kita dah belajar berabis bha, tapi still juga gagal...ada la tu slack kat mana-mana....so kena check balik...mungkin pernah wat silap ngan parents, cikgu2, kawan2 n sape2 je la..mana kita nak taw kan....

bila kita repeat...sebenarnya, bukan bermaksud kita gagal.....tapi bermaksud kita belum berjaya....cuba la lagi...tadek masalah pun ekceli...yes memang sedih...tak dapat dinafikan...tapi take it positively...jadikan benda ni sebagai pengalaman yang berharga dalam hidup scha...

oh ye, one more things.....cuba fikir balik...kalau shca lulus, mungkin cukup2 makan je...tapi kalau failed and repeat balik, kemungkinan tuk dapat A (compare ngan setakat cukup2 makan) tu ada kan....sebab biasanya kegagalan kali pertama akan memberikan tenaga...erk...cam skema je ayat...i mean motivate ur self tuk dapat lebih pada tu......dia ada dua ekceli...sama ada scha terus2an bersedih dan gagal atau berjaya dengan hebatnya...so pilihan di tangan scha....benda dah berlaku...pilihlah yang terbaik tuk next sem...=D 

okeylah, cam panjang je membebel, tapi tataw la effect scha ke tak..hahaha....tapi nak cakap jugak camni 
kegagalan tu sebenarnya motivasi terbesar buat kita untuk tampil lebih berjaya....=D

3 comments:

schasya said...

waaaa! thnx sgt2 . . sgt2 menghargai . . betul ap yg akak ckp 2, sebelum nie scha tgk org lain repeat ppr, skrng bru scha tau ap perasaan diorng.. mmg sdeyh n down! btw, thnx a lot kak.. entry akak sgt terBAEK!

nini said...

tq scha...ekceli takut gak scha nangis bila baca entry kejam nih..ye lah, boleh plak p ucap tahniah kan...hehe....tapi kalo scha da bersemangat balik okeylah...gud luck k...=D

schasya said...

thnx ! hheeee :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....