Thursday, February 21, 2013

selesa tu apa ???????

Assalamualaikum wbt.....

semalam tido umah budak ensem Faiz.....main sampai lewat malam.....tetiba mama dia cakap dia belum belajar lagi....so mama dia suruh dia membaca dulu....tak banyak pun....2 muka surat je lagi....buku yang kami pinjam dekat library hari tu.....

ingat senang ke nak suruh dia membaca....macam-macam alasan dia...ajak aku main game lah, tanya itu ini begitu begini...baca dak lagi tu....sebut sepatah perkataan, dah tanya...Awang tu yang mana satu....grrrrr.....nasib baik anak orang...=p

lepas pujuk macam-macam, cakap lepas ni kita main game, esok kita p jalan-jalan.....barulah dia membaca......2 pages tu rasa macam 20 pages je kalau suruh dia baca......

ni muka surat yang dia kena baca...dah last-last dah...dah nak habis....bila dah habis baca tu....dia cakap camni.....

"kakak.....nanti tanya ye.....nanti tanya....." aku blur nak tanya apa plak....kalau aku tanya pandai ke hang jawab.....

pastu mama dia bagitau "dia suh cerita balik kat dia apa yang dia baca tadi..." lah..suh cerita ke...yang hang p cakap tanya tu pasai pa....adoiiiiiiiii......
tanya dengan cerita tu lain la dik oiiiii......hahaha teringat lak aku pada sin chan yang suka salah cakap...rupa-rupanya si Faiz pun selalu silap cakap.....
pastu...aku cerita la...si awang ni nak kahwin dengan puteri bunian....dia gtau la kat puteri bunian tu nak kawen, puteri bunian tu setuju dan depa pun kawen.......
pastu faiz tanya aku...
faiz : mana gambar dia kawin  ? tak dak pun....
aku : ni (sambil tunjuk gambar lelaki dan pompuan kat dalam gambar tu) dia kawen la ni...
faiz : mana pelamin ?
mama faiz : ada dalam rumah dia....tak nampak lah.....

amek kau sampai ke pelamin dia tanya...dah macam mana...aku pun tak terfikir sampai gitu sekali.......



page ni plak...
lepas kawin hidup awang dan selesa.....terus Faiz tanya selesa tu apa..dah pening kepala aku nak cari sinonim untuk perkataan selesa...hahaha...

mama dia cakap....selesa tu senang, dah kaya dah....faiz pun angguk....dah faham la gamaknya...

lepas tu based on gambar pulak dia tanya...aku cakap la, Awang dah kaya tapi still bagi sedekah....pastu faiz tanya.....kenapa lelaki tu duduk cam tu, awang awang berdiri macam tu....

hohohoho......apa-apalah faiz oiiiiiii......
tu baru 2 page suruh dia membaca...mama dia yang dok dengar dia baca sampai 10 page...lepas tu tanya(cerita) plak kat dia apa benda yang dia baca tu camanalah gamaknya.....


oklah nak stop kat sini dulu....
dulu masa aku kecik-kecik, mak aku cakap aku baca jeeeee.......tak dak banyak soal plak...=p

2 comments:

Cik Puan Rara said...

tu masa kite kecik.skrg punya budak kecil bijak.lain sket.hehe

UMIE SUE said...

aah la budak sekarang mmg suke bertanya kan.yg power2 pulak tu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....