Friday, February 22, 2013

kerjaya : Perunding

Assalamualaikum wbt....
mungkin ramai yang lepasan diploma atau ijazah dok sibuk cari kerja kan...
paling senang cari kat mudah.my je....
senang nak cari, tapi bila apply....
macam tu la jugak kan...hahaha...
susah nak dapat gak...=p
senang cerita, depa tak balas pun emel yang kita dok sibuk anta resume tu...
penat weh mengedit resume...
bukan senang.....agak c.e.r.e.w.e.t
kena sangat berhati-hati...
tadak kesalahan langsung...
perfect.....

ok tu cerita resume....
ekceli nak cerita pasal perunding....
kerjaya yang senang sangat dapat respond (mostly)
kalau kita p jobfair.....
kerjaya perunding ni berlambak-lambak....
isi borang, lepas tu dapat panggian dijemput hadir ke event depa...
amboi....senyum sampai ke telinga...dah dapat respond kan....

tapi....tapi....tapi....
ampa tau ka perunding ni cane ? 
buat apa ?
bidang apa ekceli ?


perunding = sales and marketing....
perunding kewangan -  biasanya buat sales insurans....
perunding akademik - biasanya kerja kat kolej swasta, promote kat student suruh masuk kolej depa....
basically, perunding ni melakukan kerja-kerja rundingan lah sebenarnya....
biasanya depa akan tulis salary tinggi......sebab biasanya memang akan dapat banyak la kalau sales banyak...jangan salah faham yer....
biasanya based on komisyen......
gaji takat 2-3 k tu biasalah....

tapi......yang tak bestnya, kalau sales and marketing ni ada target....
so stress sikit la...ehem....

entry ni bukan nak memburukkan kerja perunding...ececehh...cuma nya, takmau la ada yang rasa cam kena tipu je...at least kita tau, perunding tu apa sebenarnya, lepas dah tau, rasa-rasa okey...p lah.....kaya pe wat sales ni =p

sebab ramai je kawan-kawan yang bising...hehe...sebab rasa cam tertipu...padahal dia tak tau...nama kerja cam gelemer je, tapi kena wat sales....

nak tau lagi cerita pasal sales yang best...boleh klik sini...

oklah nak stop dulu.....
tak kisah kerja apa pun, kalau kita buat betul-betul kita still boleh success...=D

1 comment:

cik kaki ketawe said...

hohoho..kerja bahagian marketing memang best...tp tengok lah marketing untuk apa jenis syarikatnya...hoho...bukan semua marketing kena sales...hoho...betul ckp awk..jangan pandang rendah pada bahagian marketing..

#err..tp sy bukan kerja sebagai perunding ye...hoho

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....